ukhwah syabab

Monday, December 26, 2011

syabab n the future

salam syabeebs..
sok spe yg keje kene g keje... yg akn ke sekolah mulalah memenuhi the mall tuk beli pakaian sekolah..
n yg pelajar IPTA lak akan sibuk nk final exam..
yg IPTS yg ngh cuti lg dua minggu kelas nk mula daa...
n yg bakal berpraktikal mesti xsabo nk bekerja...
to my beloved syabeebs...
few days ago, syabab dok borak2 ngn my housemates...
kami citew la sal keseronokan bekerja n belajar..
n syabab tetibe lak terpikir sesuatu n btw..most of my housemates ni bekerja some of them mek degree n baki lagi mek master..
persoalan timbul bila one of my housemates kate evendoe kerja die best n senang but dia rase cm xsatu soul je ngn kerja uh.. n syabab ask him why he felt like dat?
well he give me one good reason...
he said dat life as pekerja(die ni manager) setiap hari wat benda yg sama...u go work at 8'oclck punch in...
then u go back from work n punch out..
yor life turn out to be so robotic... without even u realised it..ehmm so die rase cm wat benda yg sama setiap hari.. kekadang syabab pon rase cmtu sbb sknk syabab wat part time so i can understand how he felt.. so die plan r nk further stdy n maybe jz become lecturer bcos when ur lecturer yor knowledge will never stop n u will always updated stdying so u can teach the studs...
then syabab terfikir cm oke not bad gak uh.. so about the future that we can't never predict...
but we can still make a good plan by put our effort to it..
so u decide who u wanna be for yor future..
yup mang betul kalo xkerja mana nk sara duit bagai tp if u felt like u wanna find work that suit u go ahead dont even bother peeps call u demanding..as long as u fight for it...
life is challenging but by ignore the bad glances u can push yorself forward..
life is gambling u risk yorself by not knowing u might lose nor win...
but let put the result aside...yg penting how bad yor effort to gain yor aim...
mcm org kate graduan sknk byk yg demanding sume kerja memilih xtually syabab ase dorg bukan memilih tp dorg memikirkan hak mereka imagine if u r degree holder belajar bertahun-tahun end up u "must" pick a job yg mang lari giler ngn wat ur stdying n basic salary below 1K... ini opinion syabab jelah...mereka2 ni some of them peminjam PTPTN.. or even MARA.. so dorg memilih pon sbb kene pade tempat nyer... nk byr uh makan mase oo...huhu dats why syabab said when ur stdy in one prospect u might feel dat yor soul is in dat prospect so kalo lari ke bidang len tanpa ur not willing to do it u will end up sufferring... so jz bcos peeps said u demanding does meant dat u must change yor path n go with wat the environment said to u..yg penting follow yor minat n instict... so u get the better choice..
hopefully syabeebs sume happy with all yor work...
have a gud day for tomorrow..

p/s: bila pikir lek dats why ade org penh ckp time stdy ni laa kehidupan paling best sbb bila da keje life dh len da... but syabab dh rase dua2...so i wanna both leh x?hihih gain knowledge n get money..teehee..

7 comments:

Jue said...

Dulu time study, seyesly keinginan nak pgang duit sndri tu bkobar2. Ya ya je sbb ingat ley spend cni sana, ley hulur kat PAMA, kazen mazen etc but bila dah kja, rs duit sndri brlah tau btapa sshnya nak koja. Mcm aku ni, nama je kja tmpt 'akon'. Bgn kol 7, msk kja kol 9, abis kok 6 tp bila bz balik smpi 3-6am else kil 8-10pm

Hanie_Dew said...

mmg time study zaman paling best bila aku fikir balik temaku dah keja skrg. sama ngan jue. tem study gile bekobar nak keje nak ada duit sendiri nak beli apa aje yg aku nak. alih alih bila dah keje tanggungjawab lagi la byk. komitmen lagi. tp yg penting jgn lupa ibu bapa sudah la. hulur walupun sedikit. kita tak dpt bygkan btpa mereka gembira tak terkira bila merasa hasil titik peluh anak dia dan anak dia ingat kat mereka.

W@WA said...

memikirkan masa dpn kadang-kala mmg menakutkan..

dhiera said...

syabab.. totally agree with u!

saya sendiri yang baru keje setahun 4 bulan pun dah rase bosan sebab rutinnya yang sama setiap hari~ naseb job ni memang selari dgn course sy belajar dulu. kalau lari bidang, tak tahu la macam mana. saya fikir, lepas kahwin nak buat bisnes saja lah~

ubaidillah zulkefli said...

keje utk duit sngt bosan i think..kalo keje sbb nk keja mybe jd lagi fun kot..

p/s: ni pendapat org yg x keje lagi..kalao salah tlg betulkan..

syabab said...

jue>perrggh jue dasyat tul kerja mang bizzie bebeno uh..huhu

hanie>tul2 hulurkan duit walopon sikit..hihihi

dhiera>wahh bukak bisness?bisness pe uh??nk join..hiih

ubaidillah>setuju ngn bro.. :)

Uchi kay-f @hmad said...

2-2 life pun sya dah lalui........

macam2 iklan