ukhwah syabab

Monday, October 31, 2011

marathon movie : Prison Break series

hi there,syabab jz done marathon series of "prison break" yeah from 3rd season until the final... cos the other two syabab hve watch before... so wat syabab can said about the series... a lot of action that really woww me.. but in between the season u might feel bored bcos thought that plot become too much complicated but yeah... it works for me.. or else I wont watch it till finale...
i guess this kinda of engineer is hard too find.. who really good in any construction blueprint... perrghh really tabik if syabab have meet one.. incase somethin happen to me i might need his help...LOL...
a lot of technique there that can be applied to the prisoner if planning to escape..hehe..
a lot of sacrifice that involve a lot of blood just to give someone the powerto rule...huhu
a lot of deal that doesn't sound right end up Scofield and their pals get cought again n again..huhu
a lot of conspiratorial involve among government around the world...
well there are a lot of things too said.. so u guys should watch it..but if ur afraid too watch alone im kinda advise u guys too watch wif someone u love... yeah there are a lot of love too...
the ending part is the best one... althought there r sadness n tears..huhu.. but everything turn out well althought it doesnt sound like happily ever after... but finally they survive... except one n only...huhu.. u named it.. xmo kasi tau boleh?hehe..

i jz like the pic bcos the final part it is all about their love..ahakz i give u clue so u can watch it...

so congratulation to Micheal scofield u jz won a record for breaking more than three prison.. tabik again for the creater n director who make dis series really challenging n curiosity..why syabab sound like giving a speech for won grammy or somethin..hehe.. xtually syabab jz xcited sudah finish marathon series.. after this i might bz get redy for the final.. so kalo xde entri tuu mksdnyer syabab hanya menjalankan activty bw itupon tuk kurgkan stress..hehe

p/s: syabab jz wondering if there are people out there who being use by somebody who have power to treaten others which end up invole a lot of blood...hmmm hopefully my country r not like dat..huhu... nauzubillah...

Sunday, October 30, 2011

Hanya kerana nilai Rm20...


alkisah seorang insan bernama Imran, setelah isterinya meninggal dunia sejak 3 bulan yang lalu,Imran menjadi bapa tunggal yg terpaksa memikul beban tugas seorang ibu dan bapa untuk menjaga anaknya Adam.

kasih abadi yang dibina atas mahligai cinta tidak pernah diharap Imran begini penghujungnya.. teringat Imran permintaan terakhir isterinya agar Imran meneruskan kehidupannya mendidik anak yang baru sahaja mendaki usia 10tahun....

kepenatan dan keperitan membesarkan anaknya itu bukan suatu tugas yang mudah....
disaat dia ingin meneruskan kehidupan tanpa isterinya....
disaat itu jugalah Adam mengimbas memori kasih isterinya itu...

Adam, anak yang tidak mengerti apa yang sedang berlaku dalam hidupnya....sudah pun kehilangan kasih sayang seorang ibu...
namun, dia tidak memahami semua itu...dia hanyalah seorang kanak-kanak....
" Ibu.....Ibu...Ibu...." 
perkataan itulah dituturnya semenjak melihat sekujur jasad yang diselimuti kain kafan... Adam tidak menyedari bahawa itulah kali terakhir dia dapat menemui seorang insan bernama ibu..

Namun apakan daya...
dia hanyalah seorang anak kecil yang masih tidak memahami erti perpisahan..
.....................................................

Imran, pulang ke rumah dengan lagaknya yang kelesuan,diluruti beg laptopnya di atas meja dan menyandarkan badannya di sofa,dia termenung jauh...
barangkali memikirkan masalah pejabatnya atau masalah meneruskan kehidupan yang mendatang...

tiba-tiba...
anaknya Adam menempa dan membuat Imran tersentak dari lamunannya tadi...

Adam memicit-micit kepala ayahnya...
lantas bertanyakan....

"Abah , kenapa balik lewat sangat?Adam takut duduk sorang-sorang"

Imran melurutkan tangan anaknya itu dan digengamnya
" Adam, abah terpaksa keluar bekerja untuk kehidupan kita dimasa hadapan...semua ini untuk Adam..."
Hanya ungkapan itu sahaja yang mampu dituturkan oleh Imran...
dan kata-kata itu jugalah sering diulangnya setiapkali anaknya menanyakan soalan yg hampir sama...

"Abah, berapa gaji abah sejam?"

Tercenggang Imran bila ditanya sebegitu oleh anak yang kecil...

Imran merenung tajam kearah anak mata anaknya itu...
"Adam, xperlu ambil tahu pasal abah,abah kerja untuk Adam !"

Adam, dengan perasaan yang berbaur itu...pantas melangkah ke arah bilik dan menutup pintu....
Imran sedar tindakannya tadi sudah mengecewakan anaknya itu...
Namun, kenapa Adam bertanyakan soalan sebegitu?bisik hatinya.

Lantas Imran ke bilik anaknya untuk membetulkan keadaan kerana dia tidak mahu anaknya rasa seperti tidak disayangi.... sambil memeluk anaknya Imran menutur bicara..
"Adam, maafkan Abah tinggikan suara pada Adam tadi..."
"boleh abah tahu kenapa Adam tanya soalan macam itu?"

Adam pon memandang ayahnya,dengan suara penuh sayu Adam bertutur kata..
"Abah, Adam cuma nak tahu jer......." 

"Ooo...RM 20 sejam...." Jawab Imran untuk menenangkan anaknya.

"Boleh Adam minta Rm 10?"
makin terpana Imran bila anaknya meminta duit sebanyak itu.....
Namun, akalnya membayangkan mungkin anaknya ingin membeli peralatan sekolah....

Lalu dikeluarkan duit RM 10 kepada anaknya...

"Terima Kasih Abah..."

Adam mengambil gumpalan kertas dibawah bantalnya...
lalu dibukanya berhati-hati...
rupanya satu keping RM 10 dikeluarkan Adam...

"Abah, ambil nie, RM 20 sejam, Adam sudah lama tidak dapat bersama dan bermain dengan Abah...Adam selalu tengok kawan-kawan Adam dekat sekolah...ayah diorunk selalu datang ambil...Makan sama-sama..."

"Sebab itulah Adam minta Rm 10....untuk cukupkan RM 20.....Adam harap esok abah akan luangkan masa sejam hanya untuk Adam..."

p/s: bercinta itu mudah berkahwin itupun mudah tapi untuk mendidik anak bukanlah semudah bercinta dan berkahwin...

5 ayat sudah tau tp bertanya lagi...

Pernah x korang berhadapan dengan situasi di mana orang menanyakan benda yg dorg dah tau.. syabab pon selalu gak berhadapn ngn soklan2 cmtu sehinggakan terasa nk cubit jer pipi dorg smpai tembam.. (xsuke keganasan... cubit tue xganas kn tp comel...boleh x?hihi) so disini syabab sediakan 5soklan yg syabab bese dgr...
soalan 1
sedang korang khusyuk menonton citer dalam lappy.. ade member korg tanya benda yg dia dah lihat...
"syabab,tgh buat ape tu..tgk movie e?"
jawapan syabab dlm hati : xde lah xtgk pape tgh merenung lappy ni haa memikir cammane nk masuk kepala ni dalam lappy... =.=""

soalan2
bilik bersepah so syabab pon mengemas lah... soklan yg sepatutnya xyah tanya adelah...
"syabab ko tgh mengemas ka?"
jawapan dalam hati: eh xde lah bukan mengemas tgh nk fikir cara2 nk rosakkan lg bilik nie...huhu

soalan3
hujan yg turun menggoda korg tuk tido dengan nyamannya.. korg bangun dengan penuh puas ati sbb dpt tidur nyenyak...tetiba member dtg kata.. "eh,ko baru bangun tido ka?"
jawapan dlm hati: xdelah baru jer nk tido... nk temankn ka? =.="

soalan4
sekali lg korg dengan penuh khusyuk melihat lappy tp bukan menonton citer tp ngh buka mukabuku.. ade org dtg n lihat pe korg buat n korg berharap dia xtanya pape.. again soklan yg basic kuar agi...
"tgh buat ape tue?"
jawapan dlm hati: please la tanya soklan len spt knepa bukak mukabuku atau kenapa xbuka buku stdy...dussh.. leh sentap ni kalo soklan cmtu kuar..

soalan5
tengah2 khusyuk membuat esement plus minus ngn wat revision soklan paling cepumas dpt adelah..
"tengah stdy ka?"
jwpn dlm hati: .....................................redha jelah....

walopun soklan2 cmnie nmpak annoyying tapi kalo fikir semula soklan2 ni wat kita perasan yg ade org caring pasai kita...err so syabab pon nak pasan lah ade org caring so tanya lah byk2 soklan cmtu walopun rase cm nk picit2 pipi korg sampai tembam...

p/s: suka tgk baby sampai rase nk picit jer pipi dorg tp cian lak nk sentuh...

Saturday, October 29, 2011

Denggi dan sup ketam

salam semuanya.. hari ini nak kongsi info kesihatan... dgr yg sal JUE kene denggi so nak share la sal denggi ni...so hanie hopefully ni leh membantu....
benda basic yg semua org kene alert 
#selalunye pesakit denggi demam dia leh mencecah suhu sehingga 41°C.. demam tue kemungkinan xsurut lepas 3hari...
#pastu myalgia ataupain muscle pain aka sakit otot terutama kat bahagian tulang belakang dan bahagian abdominal... kekadang pesakit denggi akan rase macam penin,lesu dan nak muntah.. 
for more info korg tanye Mr.google... sukanyer syabab mintak korg google...hehe


fyi pesakit denggi ni akan dipantau kandungn platelet... kenapa dan mengapa?ade kaitan ngn immune sistem yg kalo syabab ajaq immunolgy kt dlm blog nie konpem korg xkan paham byk sgt medical terminology kuar t..haha...
kalo xsilap so far denggi xde ubat so pe yg pengamal perubatan buat adelah lebih kpd comfort patient..cth kalo demam kasi paracetemol.. kalo pesakit kurang air garam dalam badan pengamal perubatan akan masukkan air... dan begitulah procedures sehingga pesakit tue tul2 sembuh.. plus dorg akan suggest tuk minum minuman yg menambah tenaga seperti air isotonik mcm 100plus... tp usually benda nie takes time.. 


setahun yg lalu sebelum seorang shbt syabb ni fly ke jordan wat perubatan die pernah kene denggi... so syabab pernah la jage die dalam satu malam... disebabkan kandungan platelet die makin turun syabab suggest kt parent die tuk try alternatif medicine... 


Jz for info... pengamal perubatan moden setau syabab xleh suggest benda yg lom pasti secara saintifik.. kiranye diorg ikot procedures... so itu yg dorg kene buat so dont blame them... they jz folo the rules.. well time tuu lak syabab bukanlah pengamal perubatan (even sknk pon xagi..hehe) so suggest kt parent dorg sbb cara prubatan moden xberkesan.. disebabkan sebelum nie pon syabab dah pernah take care pesakit denggi (my beloved mom) so syabab suggest tuk minom sup ketam... walopun xde bukti secara saintifik tp byk kes denggi guna cara cmni n alhamdulillah berkesan... but time syabab suggest tuu syabab xmenjanjikan pape cume memberi cadangan agar try lgpon xsalah kita berusaha... so syabab menggunakan khidmat my mom yg sgt2 excelllent dlm bidang masakn tuk masakkn sup ketam... 


jz to be remind sup ketam bukanlah penawar denggi tapi hanya membantu menaikkan platelet dalam darah... ini adelah statement syabab bukan dr mane2 doktor bertauliah so please jgn saman syabab... syabab ckp cmtu sbb xde lg bukti saintifik... tp syabab rase mungkin ade kandungan dalam sup ketam tue yg membuatkan platelet dalam darah tuu memberikan respon yg sgt bagus... ehmm mesti menarik so sespe nk wat research be my guest cari saintifik tentang nie...hahaha...


btw sesapa yg pernah kene denggi,pernah ade kengkawan ato family kene denggi... pernah xkorg try guna sup ketam?so mcmne berkesan x?jz nk mention denggi ngn denggi berdarah tuu sgt beza... sila tanya miss wikipedia pulak cmne... 


eh lupe pulak pe yg jdkan shbt syabb tue...? kalo da leh fly ke Jordan mksdnyer die selamat la..alhamdulilah minom sup ketam tue menaikkan platelet dalam darah dia n siyesly die xnk minom sup ketam tue katenyer masam la ape lah so syabab dengan mak die kene la push die minom las2 haaa oke daa.... 
sekdar perkongsian tentang sup ketam dan denggi... so kalo korg disuspect denggi bykkan minom air masak... minom air isotonik... n byk2kan berdoa... insyaAllah semuanya akan pulih... so disini syabab sediakan beberapa link tuk korg tgk tentang denggi dan sup ketam....


effect of soup ketam to dengue patient
alternatif medicine to treat dengue


p/s: shbt syabab yg kene denggi tu pon xcaya tentang perubatan tradisional bukan sbb tahyol tapi belom ade saintifik proven... well he have karakter as doktor so he jz folo the rule n procedures... so i dont blame him...hehe

Friday, October 28, 2011

Muhasabah Jumaat #1 :cara-cara Mengubati Hati Yang Terluka

salam... hidup ni xselalunye bahagia kekadang kita akan punah dan kecewa... tetapi kesedihan dan kekecewaan lah sebenar mendidik kita menjadi insan yang lebih baik dari semalam... di sini ade beberapa cara yg syabab selalu gunakan kalo berada dalam keadaan luka perasaan ni..disebabkan perasaan xleh diubati dengan ubat2 difarmasi maka langkah yg diambil ni memanglah amek masa tp sedikit demi sedikit kita mendidik diri untuk menerima kekecewaan dan kesedihan dengan hati yang terbuka...



1. Didik diri untuk Melupakan Kenangan
bila kata melupakan bukan bermakna kene belajar cara-cara nk lupakan kisah lalu..tidak tp belajar untuk berdepan dengan realiti.. yup realiti itu sgt pedih sebab itu amek langkah secara slow2 jgn rush sgt nanti akan kecundang... selalu kesedihan tue berpunca dr kenangan pahit.. atau kenangan manis yg mendorong kekecewaan hari ini.. belajarlah untuk meletakkan kenangan hanya sebagai sejarah.. jangan dilayan sanagat perasaan tue.. bila layan tue yang kecewa n luka xhabis..huhu
2. Belajar Rajin Bersyukur
Ucap syukur atas kesemua yang anda ada, apa saja! Misalnya, ucap syukur kerana Anda masih ada 5 deria yang lengkap; anda boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur, anda ada kawan rapat yang memahami anda dan anda mempunya handphone kesayangan anda. Ucap syukur seikhlas hati, sebanyak yang mungkin, seikhlas mungkin hingga rasa syukur tu meresap jauh ke dalam diri. Buat banyak kali dalam sehari.
4. Belajar Menjadi Pemaaf
Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif. Seterusnya, meneutralkan gelombang fikiran negatif yang melekat bersarang di minda. Ketahuilah, anda selalu rasa sedih dan kecewa kerana anda tidak memaafkan kesalahan diri anda di masa lalu ataupun anda tidak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri anda satu ketika dulu. Belajar menjadi pemaaf dan menghapus semua ini lalu menarik ketenangan datang pada diri anda.
5. Ketawa, ketawa dan terus ketawa
Ketawa bukan dibuat-buat, tapi biar ketawa yang benar-benar menggembirakan anda serta menjadikan anda girang. Tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri anda dengan rakan-rakan yang lucu serta cari "funny side" dalam setiap situasi; agar anda boleh ketawa secara automatik. Ketawa dapat menghilangkan sedih. Buat apa layan kecewa sedangkan anda boleh ketawa? Come on...
sumber dr ILUVISLAM...
p/s: bila rase dilukai ingatlah ila kita sudah pulih belajarlah tuk tidak melukai org lain seperti mana anda pernah rase...sekurang2nya mendidik kita untuk sedar betapa sengsaranya hidup bila dilukai...

Thursday, October 27, 2011

Thursday music #3

mungkin ramai dah tau kot video ni tapi aku nak gak upload... sbb sgt2 lawak... maybe korg patut usha spe yg xpernah tgk... kalo sebelum ni aku upload sambungan cinta muka buku iaitu citer berakhir di laman twitter ... kali ni nk share lak citer di muka bulu... apa?muka bulu?a'ah... aku pon xtau npe dipanggil cmtu..korg usha jela e? moge2 korg enjoy...hehe


video

p/s: sometimes watching video would make u happy althought ur not in the mood... (^_^)Y

Professionalism: how good are u?

"anything about work remain at work, and when ur at home act like ur at home"
haa... sejauh mana korg mampu bahagikan mentaliti korg tentang professionalism?
walaupun kita selalu guna dialog macam kat atas tapi tuk melaksanakan tuu tak mudah...
di sini aku sediakan beberapa situasi...

Situasi 1
pasangan suami isteri bekerja dalam satu syarikat yang sama, si suami bertindak sebagai bos la..
satu hari tue ade isu dalam perniagaan membuatkan si isteri yang menjadi orang bawahan si suami di marahi kerana tugas yg si isteri lakukan tetapi si isteri pertahankan pe yg dibuat tue betul... soklan yang mudah.. mampukah si isteri pulang kerumah n bertindak sbg isteri n mungkinkah bos td bertindak lebih tenang sbg suami bila berada dirumah?

Situasi 2
sekumpulan kawan karib anis,amelia,anastasia dan amira duduk satu rumah sewa.. dorang nie pon satu kursus..satu hari dorang diberi tugas tuk melaksanakan assignment secara berkumpulan... dorg memilih tuk berpasukan sbb lagi mudah tuk berhubung...tetapi ketika sedang melakukan assignment cth cm tesis an yg org kata sgt2 komplikated maka mereke pon berselisih faham ketika berbincang di kampus..masing2 saling menuding jari itu kata yang ini yang ini kata yang itu... persoalannya mampukah mereka bertindak profesional tuk membiarkan ape yg berlaku time kt kampus remain kt kampus and be like BFF again bila ade kt rumah?korg rase boleh x?

aku hilang idea jap...haha... so aku sediakan dua situasi untuk kita renung2kan n selamat beramal...
dua situasi ni aku rasa agak general untuk kita fikirkan bersama n kaitkan kot2 kalo pernah berlaku dalam kehidupan kita...

p/s: honestly im not so good in profesinalism... sbb bila aku bertindak seperti dialog di ats masalah org yg terlibat mungkin xleh nk cope pemikiran yg cmtu..n sebaliknya...hehe

Wednesday, October 26, 2011

Wordless wednesday #2


sembang syabab: ni antara pic yg aku mek sendiri menggunakan canon eos member aku..thx sabri...... sgt proud la tp xde la mcm takbur tp kalo bunyi cm ya aku tarik balik ayat nie boleh?hehe..btw lepas mek tuu ofcos la aku edit tipu la time mek pic uh leh ade la pulak kan tulisan n bingkai tuu...err oke aku dah merapu..n lastly aku suka sgt pic nie... let the picture tells u everything kn?pe pendapat korg... pe maksud tersirat dlm nie?hmmm...

Tuesday, October 25, 2011

voice it...Suarakan

salam,just nak share satu karya aku tentang kes buang bayi... aku wat ni sambil2 share kt korg n nk cuba2lah nasib nk join pelawaan hanie dew atau jue n hanie...err mne2 la... aku pon xphm..haha walopun rase cm dh tarikh tutup xpe la kan just nk shre jer..hehesama ada ikut ke x kriteria dalam sayang nyawa tuu xpastilah.. tapi aku assume bayi yang xberdosa pon nyawa jugakkan?n aku sangat2 sayang bayi.. terlalu sayang sehingga rase sakit hati melihat mereka dibuang begitu sahaja seperti anak patung sedangkan mereka baru je melangkah ke dunia... dunia ni hanyalah sebuah ilusi jew jika tiada tangisan bayi... walaupon kekadang tangisan bayi tu xseronok nak dengar tp bila dengar n renungkan kita tau bahawa die masih hidup n kita pernah menjadi ditempat mereka..andailah mereka yang buang bayi tuu sedar nikmat tangisan bayi mereka...malangnya mereka xkan pernah sedar n mereka terus lakukan kesilapan yang sama... btw tajuk2 lagu ni aku men cedok jerr... enjoy jelah yerrr puisi xseberapa nie...hehe

"akulah bayi yang dimamah binatang"

Aku berdendang dalam tangisan,
melihat sekujur badan derita merindu,
menghitung hari saat dibuang dan dimamah binatang,
mungkinkah bayi itu tidak perlukan belaian ibu?
kerana si ibu tidak punya beza seperti binatang..
tapi itu hanyalah suara ku berharap
mungkinkah jika bayi itu mampu bermadah
soal hatinya mungkinkah ini...
mengapakah begitu benci ibu tentang aku?
kita insan biasa
yang hanya mampu bersuara tapi tidak mampu bertindak
mungkin kerana bukan situasi kita
fikirlah
tak mungkin kerana sayang
engkau tergamak menzalimi bayi itu..
yakinlah engkau mampu mengubahnya
jika kau ubah fikiran
cintai aku(bayi) dengan penuh kasih sayang
tentang aku,kau dan dia
biarlah rahsia
kerana kehidupan kita akan bahagia
di taman teman


credit to:
berdendang dalam tangisan-Jamal Abdillah
derita merindu-ahli fiqr
menghitung hari- Kris dayanti 
belaian ibu-hijjaz
suara ku berharap- Hijau Daun
soal hati-erra fazira
benci-hujan
tentang aku-jingga band (90 an)
situasi-bunkface
kita insan biasa- Jay Jay feat Dayangku Inta
fikirlah-aizat
tak mungkin kerana sayang-alyah
yakin-radja
jika kau ubah fikiran-Mila
biarlah rahsia-siti nurhaliza
di taman teman-siti nurhaliza


okeyh aku dah voice out!!!!

karya melayu #1 : melihat belom tentu merasa (EMPATI)

mata kian dipaksa
tatkala hati kian derita
apakan daya insan itu tidak berdaya
tatkala semua dihelahnya..
dibalik pawana ku terkedu...
melihat insan itu berlinang air mata...
tatkala jiwanya masih merana
insan itu masih mencoba...
ku lihat semuanya bagai mendera...
tapi semakin kuat hati insan itu bergema..
melawan segala pendera...
akhirnya bangkit insan itu penyinar pawana...
moga dirimu terjaga dan terpelihara...

p/s: karya time aku sekolah menengah dulu... masih simpan lagi e?kebetulan semalam kemas2 barang... kekadang bila tengok siapa kita time dulu, kita xkan sangka kita mampu tersenyum mengingatkan kita yg dahulu...err korg phm ke?tak?ok xper.. buat2 la phm..lalalala~~

Monday, October 24, 2011

Kasih ibu membawa ke syurga kasih bapa berkorban nyawa...

selamat malam semuanya... hari ini syabab xde modal nk bercerita pasal pe tapi syabab nak berkongsi tentang satu doa yg syabab belaja time sekolah dulu.. doa ibu dan bapa... mungkin korg semua selalu bacekan?tp melalui alunan ni kekadang wat syabab merase selagi kita masih punya ibu dan ayah kandung hargailah sebaik mungkin... kerana kasih mereka tue hanya pinjaman yg Allah berikan tuk sementara... jangan nanti Allah ambil semula hakNya ketika itu baru kita ingin persoalkan kenapa ambil mereka sekarang?
jadi.. sama-samalah kita muhusabah diri sejauh mana kita berjasa pade kedua ibu bapa kita... syabab yakin kita semua ni xsempurna n mesti pernah derhaka kepada kedua ibu bapa walaupun derhaka secara hati.. tapi kita masih ada masa kan untuk berubah?maka ambillah peluang ini sebaiknya... jadilah anak yg mampu berikan si ibu n si ayah merasa syukur n nikmat dengan anugerah ilahi... kalau hubungan kita sesama ibu n ayah tidak berapa baik maka jatuhkanlah ego kita ke tahap yg paling rendah untuk belajar memahami ibu dan ayah... insan bernama ibu dan ayah ni makin tua mereka makin manja makin dahagakan kasih dan sayang kita.... kalau ketika kita kecil mereka mampu berkorban untuk memberikan apa yang kita hendak mengapa kita tidak bolehkan?tiada perkara yang tiada penyelesaian melainkan mati... maka sejauh mana pon persengketaan kita dengan ibu dan ayah percayalah bahawa kita mampu untuk mengubah semuanya... tanya pada diri kita... adekah ini yg kita akan buat kalau suatu hari nanti kita punya seorang anak?bagaimana kita berkelakuan kepada ibu dan bapa kita sebegitu jualah nanti anak2 kita akan perlakukan...mudah2han kita semua diberi hidayah tuk menjadi anak2 yang soleh dan solehah....

dibawah ni lirik n lagu yang syabab sediakan.. kalau korg suka leh la ajar kt adik2 atau sesiapa sahaja... benda ni xde copyright... ignore suara serak tuu xsedap pon...hihihhi


 Ya Allah ya tuhan ampunkan dosa kedua ibu bapa yang menjaga...
kami dari kecil... hingga dewasa... balasilah mereka dengan syurga...

(sebelum klik better pelan kan volume lappy sbb aku pretty sure suara xsedap ni leh pecah gegendang telinga kalo korg dgr tanpa pelankn volume terlebih dahulu... jgn ckp aku xpesan..hehe)
video

p/s: tetiba teringat tentang mereka... mudah2han dorang sentiasa dirahmati Allah.. :'(

Sunday, October 23, 2011

Kejadian Menarik selepas Konvo????

salam semuanyer... aku lupa pulak sebelum ni aku nk citew kt korg benda yg menarik yg terjadi selepas konvo akak aku baru-baru nie... sekarang baru nak bercerita walaupun macam dah basi nak gak citer... okeyh selepas kami sekeluarga puas berkonvo kt Unisel tuuu... masa tue nak masuk malam dah sebab dari Batang berjuntai nak ke Kajang uh jauh... so singgah la ke Subang dulu... err cmne leh sampai ke subang tu?hmm kene tanye driver aku folo jer... kitorg pon lepak la kt Kfc...  adik aku time uh teringin pulak nak makan so parent aku folo jela... once dah sampai kat sane... sementara yg lain sedang order aku lak g chop tempat duduk dulu takut ade orang lain yang kebas...
Tiba-tiba...
acece wat suspen lak... mane la tak suspen akak aku kate ada orang mengamuk kat kaunter...
perrrghhh aku mang suka tengok orang gaduh lagi-lagi perempuan..hehe... memang ternyata ade perempuan bergaduh...kalau tidak silap perempuan yg jaga kaunter aku labelkan sebagai gadis A menjerit sbb ayam tak ada... gadis A ni marah gadis B yang tukang buat ayam...aku tanya akak aku ape yang terjadi...akak aku pon kata masalah service ke pe entah yang paling aku xsangka manager perempuan tue siyes suci murni nampak penuh kelembutan tapi tegas... ayat dia yang aku tidak akan lupa bila dia cakap dengan gadis A uh, "kak,pergi berambus dari sini!!saya tak nak tengok muka akak..keluar sekarang!!" perrghh garang gak dia nie...
aku ingat drama gaduh-gaduh tue dah selesai.. aku tak sangka diorang sambung drama gaduh kat luar lak...
macam korang tau Kfc punya cermin tue kan lut sinar an... orang dalam boleh la tgk pe orang luar buat.. lagi2 kalo hal macam yang berlaku kat kaunter tue... maka jadilah sebuah panggung wayang tontonan peminat-peminat Kfc hingga menjilat jari tue... aku lak tengah tunggu jer adegan tarik rambut ke adegan pe kew.. sempat lagi aku bergurau dengan wat dialog konon2 pe yang dorang tengah gaduhkan tue...
sejujurnya aku tidak la tahu sangat apa yang terjadi tapi dari pe yang berlaku mungkin cara seorang manager marah staff depan orang ramai tue perlu diambil perhatian selain tue staf2 saling tinggikan suara pon perlu ambil perhatian... pe yang berlaku akhirnya?ooo lupa pulak... yang gadis A yang dihalau oleh manager tu balik rumah n yg gadis B sambung keje..
so apa moral yang boleh kita dapat kat sini?
#sebagai pekerja kenelah jaga kelakuan terutama bila berhadapan dengan pelanggan...kalau buat perangai macam tue tak ke pelanggan lari?akak aku pon kalau boleh tadi tak nak order sebab keadaan tegang camtue...
#sebagai ketua pulak kita boleh tegur anak buah kita tapi jangan sampai menjatuhkan maruah mereka depan orang lain...jadilah ketua yang empati iaitu memahami sesama pekerja barulah boleh bekerjasama
#cuba selesai masalah ketika bekerja dengan penuh profesional...jangan diikut kehendak emosi nanti hanya memakan diri je...
#perkara paling menarik selepas manager tue marah die kembali senyum kepada pelanggan seolah-olah tidak ada apa yang berlaku... haa...itulah namanya profesional... jangan lepaskan emosi kepada pelanggan..
in the end of the day kami makan Kfc dengan kenyangnya sambil menonton drama adaptasi restoran makanan segera..

p/s: aku kalau cuti sem pon selalu buat part time so kekadang dah terbiasa dengan ragam pekerja... kita tak boleh nak puaskan hati semua orang betul x?hmmm....

Cinta

Cinta...
mudah tuk dilafaz...
tapi susah tuk ditafsir...
mudah tuk dirase..
susah tuk diluah..


Cinta..
indahnya umpama permata..
kasihnya tiada harga..
kerna cinta itu sgt bermakna..

p/s: sonok tgk org bercinta walau diri ni belom punya jodoh tuk merase nikmat cinta itu...huhu

Saturday, October 22, 2011

Belajar: EXAM vs Aplikasi

haa... semlm sedang2 aku wat revision... tetibe terpikiaq satu benda... leh tgh2 kekhusyukan menelaah tu leh lak dpt idea nie...nmpk sgt xkhusyuk stdy....hehe... oke2 entri hari ini berkisar tentang belajar... adekah belajar semata2 kerana exam ato belaja sbb nk aplikasi suatu hari nanti plus tuk pengetahuan...
mcm aku ni bukanlah budak yg kaki buku... jenis malas2 gitu... kalo aku xphm sesuatu subjek tuu aku akan merajuk dengan subjek tuu smpai die pujuk aku kembali kt dia... mang haraam lak nk die mujuk aku kan?so aku la terpaksa pelan2 cube memahami subjek2 itu... so bila dah phm sonok bagai la... nk jer dikongsi ngn sume org ats muka bumi ni betapa aku phm subjek tuu..okeyh npe smpai thp tuu excited ko tuu... yelah org len lepas kelas dh phm pe di ajq tp aku mek mase nk final exam br phm... haa.. kantoi sude aku slow learner...errr okeyh pe kaitn ngn entri aku lak ni? sekeliling aku kebanyakan nya sume stdy bagai nak rak... n alhamdulillah dorg semua perform time exam... cume aku tertnyelah sejauh mane kita semua aplikasi pe yg kite belaja?so far yg aku lihat sebilangan kecil pelajar2 cemerlang.... dorg memang genius secare teori atau atas kertas exam tp apabila masuk praktikal seperti mengajar semula pe yg dorg phm mang mcm mendgr albert einstein ckp melayu la... erk? haa... mcm penah dgr je si albert einstein ckp melayu... hmmm pe yg aku cube nk sampaikan... elakkan diri ini dr belaja semata2 kerana exam... pe gune kita cemerlang dlm sijil,diploma,ijazah master mahupon Phd tp kalo kita xphm pe yg kite belajaq bukankah suatu kerugian??
 "tp kalo aku xcemerlang cmne nk kerja?"

haa... soklan2 cmnilah selalu ditanyer leh mmber2 aku.... tp korg renungkan balik result korg walopon secacat cela mane pon rezeki tuu ade jer di mana2... org xkn nmpk kelebihan korg dengan hanya melihat sijil jer... itu sbb ade interview session...
"tp bukannya aku leh tunjuk sgt bakat aku time interview tuu... "

haa spe kate x? leh jer... believe in yorself... tunjukkkan pade panel interview tuu walopon result korg tuu xde gempak sgt tp confident level n knowledge korg tentg ilmu2 yg korg dh belaja tuu sme jer level ngn budk2 yg dpt dean list...
"ceit senang la ko nk ckp tp nak buat payah kot?"

jangan lah ckp cmtuu...selagi lom temui jln kesesatan selagi tu kita harus terus mencuba... walopon kita face kegagalan bukan bermakna kita gagal selamanya.... itulah beza antara org belaja sbb exam dengan org yg belaja sbb nk ilmu...

lagi satu jgn rase mudah mengalah bila korg dah stdy smpai tido xlena makan xlalu tp end up result korg xseperti yg korg sangkakan.... jgn give up...aku pon penah gak rase cmtu...rase cm nk robohkan jer kampus rumah kedai tue...(kampus aku belaja sknk) err okeyh2 itu analogi jer igt mampu sgt tgn aku ni nk robohkan bangunn tue... haa.. so never give up n loose hope cube lagi...

gagal?cube lagi... gagal lagi?cube lagi... teruskan mencube n jgn berhenti mencube...

itulah die Usaha... insyaAllah akn temui juga kejayaan bezanya  sama ade kejayaan tue dtg dlm mase singkat ato panjang jer... aku jenis xpandang sgt result seseorang tp ofcos la tercabar bila tgk ade org skor lebih bek dr kita... tp aku akn tarik nafas n hembus pelan2 n renungkan semula pe tujuan aku belaja... aku sendiri pon xtau pe yg akan berlaku 2taun dr sknk... tp yg pasti pe yg aku wat hari ni akn menjadikan spe aku di mase hadapan... hehe... same jugak mcm korg.. so sama2lah kita rehatkan minda tuk renung2kan n selamat beramal...

p/s: jangan merendahkan diri kita walopon dikelilingi ngn org2 yg cemerlang... beza org yg cemerlang dengan tidak adelah akhlak... sejauh mane tinggi kita belaja kalo akhlak kita xjage pe gune ilmu setinggi gunung kita peroleh... end up hanya menjadi manusia tanpa adab...

sejenak tentang syabab...

selamat mlm semua... hari ni aku usha tgk follwer aku dh yg ke 59... dlm tempoh setaun ni peningkatan mendadak.... e'eleh xde la byk sgt... yup mang xbyk pon tp walopon follower ni sikit2 tp yg penting ade yg sudi menjenguk n mek informasi2 yg bergune.... n at de same time sharing wat happen in my life too wif u guyz... yeah im kinda fall in love wif all of u... yeah... i meant it.... dah2 jgn sorok2..oke tabiat berckp sorg2 nie mang hobi aku...so byk entri2 aku ckp sensorg harap maklum la...
aku hanya insan bese yg sknk ni masih belajar.... taun dua semester 3 mek ijazah teknologi perubatan dlm kesihatan persekitaran...
di Unikl kampus bongsunyer iaitu Institut of Medical Science Technology (MESTECH) yg mana kampus sementaranye di sebuah rumah kedai di highway kajang... yeah... im one of the people yg dh smpai satu tahap tuu melihat highway cm tgk laut...err...damn...
aku br berusia 19taun (siyes tipu dah 20taun still xnk ngaku dh )
ehmmm aku suka berkenalan dengan org sbb tu people sometimes akan terkejut bila aku suka sgt bertanya at the 1st time berjumpa....seolah2 dorg artis n im de reporter... yeah rite....
the important things in my life besides my family is friendship... yeah they can make me cry like 1 liter of tears... n until now im still searching about friendship...
n tuk pengetahuan sume aku ade dua blog... selain citera seorang syabab.. satu lagi blog aku ialah Thought for wonder korg leh tgk kt tepi blog aku ni ade dlm senarai karya2 kesukaan syabab... fyi,mostly tu sume karya asli aku.... english aku mang xbagus tp jz nk share pe yg terpahat dalam hati ni.. dua blog ni sebenarnya menandakan satu versi english satu versi melayu... kekdang aku ni overexcited maka terenglishkan blog citera seorg syabb... mesti korg annoyying giler ngn mamat ckp melayu rojak nie... xper2 eman xkisah...
kenapa citera seorang syabab?sebenarnya seblum ni blog ni diberi nama hikayat seorang syabab... aku plan nk wat underground jer blog nie... xsangka lak ade yg menjenguk... lame2 rase cm hikayat tuu benda yg lepas so aku tukar dengan citera seorang syabab... yg bermaksud kisah hidup seorang remaja lelaki... haa itulah mksd blog aku secare literal...secare konseptual korg leh usha sendiri entri2 aku yg lepas...
beb,perlukah ko nk promote diri kt sini? ceit suka ati aku lah blog aku... xde la mestilah kene citer... sbb aku hargai sespe yg bace blog ni baik yg aktif reader n silent readers.... xkenal maka xcinta kan2?? wat mase ni maybe aku akan sibuk sikit sbb nk final exam daa... so kalo korg free usha2 lah entri2 aku yg lepas... aku suka bercerita n itulah benda yg aku xkn leh tinggalkan... t bila punya mase aku akan updated... ceit kantoi aku akn curi2 mase time stdy tuk tulis blog... oke dats all for now... aku rase aku akn post entri ni tuk sehari je kot... nk simpan wat draft leh t published lek bila ade org tanyer.... hehehe...

p/s: stdy smbil makan maggi n minom nescaffe.... memang perrgghhhh...

Friday, October 21, 2011

Sangkaan VS Berkata-kata

haa... sempena hujan lebat n kilat sabung menyabung dibangi nie... aku ingin bercitera tentang sangkaan n berkata-kata... haa pe yg aku cube ckpkn ini?mcm ni selalu sgt manusia ni suka bersangka..xkisah lah sangkaan itu baik mahupun buruk...begitu juga dengan berkata-kata... baik ketika berhadapan mahupon dibelakang orang yg dikata...
dalam kite mengenal kehidupan... acapkali kita akn bersangka... seperti pertama kali kita jumpa seseorang mesti kita akn bersangka..xkisahlah baik mahupon buruk...
begitujuga dlm berkata.. kekdang kita lupe tuk menjaga tutur kata madah berbicara... kita akui kita jenis hembus ataupon ckp direct plus dengan kata2 sepedas cili... kita sedar pe yg kita tuturkn mampu menyakitkan seseorang.. tp kita xpernah belajar dengan pe yg sudah berlaku.. itulah manusia... kita sedar n akui benda yg kita lakukan tp kita xkan semudah sedar tuk mengubah kesilapan yg kita lakukan...
kita sembang nk menjaga hati org lain... menjaga hati shbt handai... tp dibelakang kita mengata... n berkata-kata... n terus membuat sangkaan... yg selalunya buruk dr yg baik... kita berkata itu suatu gurauan... tp dalam gurauan itu wujud sindirin...itulah manusia...
perrghhh npe ayat ko cm sastera gilerr ni beb... ko bukan mek bidang sains ka?
errr.... itu sume perkara yg aku nk kita semua renung2kan...
bersangka buruk n mengata baik di depan n belakang bukan benda yg elok...
kita tgk seseorang n mulalah kita kata org itu inilah..gitulah ginilah...
kita dgr org tue berkata tentg kita mulah kita gitu la ginilah... ceh..mcm terase lak...haachim..
kekadang aku xphm dengan kitaran hidup manusia nie... mereka sedar n akui betapa lazernye lidah dorg sehingga boleh membunuh beribu2 "tentera hati" tetapi mereka xpernah belajar tuk mengawalnya.. siyes doe aku xleh kawal... itu semua tipu... setiap perbuatan n perlilaku(nampak sgt penekanan pd "perli" tue) yg kita lakukan kita mampu kawal... itu semua berbalik kembali kpd "Berfikir sebelum berkata-kata"...
tp aku gurau je beb... hmmm mudahnya tuk berkata segalanya itu suatu gurauan... bukankah dlm hiburan nabi menggalakan kita tu bersederhana... maka dlm gurauan itu ade levelnya... kalo dh smpai ade member tacin mcm blog syabab ni ehem3... oke blog itu cth je jgn tacin lak.... itu bukanlah gurauan nmenyer...
e'eleh aku xnk jd hipokrit...aku nk jd diri aku yg sebenar... hmmm adekah dengan merendah2kn maruah org lain n berkata2 lazer seolah2 engkau lah insan terbek di muka bumi...itukah diri ko yg sebenarnya? adekah itu yg cuba tuk ko buktikan?fikirkan kembali kenpe hidup ni wujud perkataan hipokrit... hipokrit tue berpura2... tp mcm dlm agama aku... iaitu islam... mang hipokrit tue xelok... tp islam menganjurkan kami sume tuk sentiase melunturkn kata2 yg baik2... even kalo tuk memperbetulkan kesilapan seseorang pon perlu dengan menggunakan mechanisme yg tidak menyakiti hati org lain.. salah satu citew zaman nabiku iaitu Nabi Muhammad S.A.W tentg hidup sbg muslim yg paling aku suka ialah...
ade suatu hari tue seorang jiran nabi ni perempuan tua kalo xsilap berbangsa yahudi xsuke dengan nabi..sehinggakan sanggup meletakkan najis dihadapan rumah nabi tanda kebenciannya pade ajaran rasullah... setiap hari perempuan tue meletakkan najis dihadapan rumah nabi sehinggalh ade satu hari tue.. perempuan tue xletak pape.. nabi pon pelik n mencarinya n dpt tau die tgh sakit... maka nabi pon kerumahnya membawa sesuatu... maka diberikan sesuatu itu kpd perempuan itu?nk tau pe?buah-buahan... menangis n terharu perempuan tue sbb sedang die selalu memberi najis pe yg dibalas oleh nabi adelah makanan... itulah perbuatan seorang muslim sejati... itu yg nabiku selalu ajar bahawe dlm hidup ni seburuk manapon kite diperlakukan oleh org lain jgnlah kita balas dengan perkara yg sama... tp balaslah dengan perilaku yg baik...
itulah beza org yg memahami ajaran agamanya dengan tidak....
drp citew td tue... aku jz nk shared betape pentingnya kita mengawal perilaku kita... kita boleh ubah percayalah... kita yg menentukan spe yg kita nk jadi..n aku pon xsempurna... aku pon selalu gak mngata n suka sgt bersangka... tp yg pnting kita belajarkn tuk menjadi manusia yg lebih bek dr hari ini....

"apabila berkata-kata,lunturkan perkara semanis kurma.. apabila bersangka... maka bersangka baiklah seolah2 itulah perkara paling indah pernah kita lihat... kerna racun kurma itu adelah berkata benda yg tidak elok... n seteruk-teruk gambaran adelah bersangka buruk."-CSS-
renung2kan n selamat beramal...

p/s: ehmmm.. hujan yg turun buatku menghitung waktu dlm sendirian...

JOM TAMBAH TRAFIK BLOGGGGG!

salam pagi ini aku g usha2 blog org lain... n aku jumpa satu segmen... n aku ras cm nk join..dis will be my 1st time i  guess.... okethx....
klik la kt image ni tuk informasi selanjutnya...
 p/s: sekadar hiburan time tgh bosan... lalalala~~

Syukur feat Redha

salam semuanya.. haa entri ni da supe cm buat album la pulak... btw entri ni xde kaitan ngn mana2 artis baru tp CSS citera sworang syabab nk ckp tentang syukur n redha... kenpa? dpt idea ni bila tgk ramai blogger yg ckp sal syukur n redha...
pernah x korg rase smpai satu peringkat kenapa la hidup org len lebih bek?
kenapa la senang sgt pe yg dorg nak dorg dapat?
kenapa la byk sgt benda xadil?
soklan2 cmni la kekadang sedikit sebanyak mampu wat kite tergugat ngn kepercayaan kite sendiri...
kenapa n mengapa kita rase begitu aku rase setiap dr kite mampu menjawabnyer kerana setiap dr kita mesti mempunyai alasan berbeza tuk berasa sebegitu...
belajar tuk bersykur dengan pe kita ade mungkin senang tuk dilafazkan tetapi xmudah tuk dilaksanakan
belajar tuk redha dengan pe yg kita ade pon mungkin mampu dilafazkan tp tuk dilaksanakan mungkin memerlukan seribu satu langkah....
tetapi walau bagaimana payah sekalipon... kite kenelah belajar jugak.. kenapa?
sbb kehidupan di atas muka bumi nie bukan lah suatu perjalanan yg mudah even nk belajar ckp huruf ABC pon perlukan mase tuk belajar kn?inikan pulak realiti kehidupan kite seharian...
cube korg renungkan ayat nie...

"Kita selalu mngejar benda yg kita tiada sehinggakan kita terlupa n xsedar kita mempunyai benda yang orang lain tiada"

normal la selalunyer kite selalu kejar benda yg kita xde... kene berusaha n berharap kite dpt pe yg kita kejar tuu...ade yg dpt ade jugak yg xdpt...tp yg penting kite usahakan? dapat xdapat biarlah jadi hal kedua..yg penting effort yg kite letak tuk kejar pe yg kita dapat uh...
tp dlm kita mengejar benda yg kita xde tuu kite selalunyer memikirkan tuk memperoleh tuk kesenangan kita... tp percayala manusia ni walopon kite dah dpt pe yg kite peroleh kita akn cube tuk nak lagi...nak lagi... maksdnya kita xkan pernah rase lengkap kerna byk sgt benda yg kita nak n xdapat...
sehinggakan kita terlupa ade ramai lagi org yg xde benda yg kita sendiri ade...
betul x?kita selalu sgt fikir tentang pe yg kita nak... sehingga kita xsedar ade org sekeliling kita mengejar benda yg kita ade...
kita salahkan tuhan n kepercayaan sendiri bila hadapi kesusahan n tidak peroleh pe yg kita nak...
tp sedarkah kita berapa ramai org diluar sane yg tersangat2 jeles dengan diri kita kerana kita ade benda yg dorg xde?
sama2 lah kita renungkan kekdang kelemahan yg kita rase sgt xsuka dalam diri nilah kekdang kekuatan yg dicari oleh orang lain...

mak aku selalu pesan.. kalo kita rase kita tidak boleh...fikirkan semula kenapa orang lain boleh... sedangkan kita sume ni dr asas yg sama iaitu debu tanah... yg peniting jgn mudah putus asa...berusaha n bersyukur dengan pe outcome yg kita dpt dr usaha yg telah kita wat n belajar tuk redha...

ingatlah di saat kita xbersyukur dengan pe yg kita ade..org lain sedang berdoa n berharap memperoleh pe yg kita ade... inilah kitaran hidup manusia.. dr sinilah wujud manusia mengejar benda yg dorg xde...

renung2kan n selamat beramal..

p/s: kekdang org len belajar ckit ja terus leh perform time exam tp org yg selalu berusaha result yg dpt mungkin xbpe cemerlang.. bukan kerana kita xpandai tp kita belajar tuk memahami manakal mungkin org lain belajar tuk exam....

Thursday, October 20, 2011

Thursday's Music #2

salam, lambat pulak nk updated muzik2 kesukaan syabab nie... ni lagu kedua yg syabab suka dengar mang agak jiwang... lagu ni agak menyentuh perasaan... err kantoi lak aku jiwang...xper2 dah mengaku kt header blog tuu... ni lagu yg dinyanyikan oleh artis Malaysia dr Ipoh kalo xsilap nama die Guang liang a.k.a micheal Wong... walopon ni lagu yg dah lame released tp aku caya smpai sknk org still suke lagu nie...flow story dlm video klip die pon oke... hope u guyz can enjoy... btw ni lagu mandarin... haa... aku xminat korea tp minat lagu cina... len org len minat kan2..ooo btw lagu nie tajuk die Tong Hua iaitu fairytale story... kekadang kite mengharap cinta kite seindah fairytale story ato kisah dongeng iaitu happily ever after...tp dlm dunia sebenar ni bukan mudah nk dpt cinta cmtu... kerna hidup secare realistik la manusia hadapi kekecewaan n kesedihan n kegembiraan tuk merase cinta sedemikian...wah bukan men sonok aku citew sal cinta nie... hehe... oke2 korg dgr n hayati lagu nie even xphm ... aku sediakan maksud dibawah dlm english...hope u guyz enjoy..

video

"Tong Hua-Guang Liang a.k.a Micheal Wong"

I've forgotten how long it has been
since I've never again...
listened to you telling your beloved fairytale
I've thought for a long time
I start to panic
have I done something wrong?

You said to me with full of tears
Inside the fairytale are all lies
I can't possibly be your prince
Maybe you can ever understand
You said I love you ever after
The stars in my sky has lightened up

I'm willing to be
that angel you love inside the fairytale
Spread up my hands
become the wings to protect you
You must believe
believe that we can be like that in the fairytale
prosperity and happiness is the ending

You said to me with full of tears
Inside the fairytale are all lies
I can't possibly be your prince
Maybe you can ever understand
You said I love you ever after
The stars in my sky has lightened up

I'm willing to be
that angel you love inside the fairytale
Spread up my hands
become the wings to protect you
You must believe
believe that we can be like that in the fairytale
prosperity and happiness is the ending

I want to be
that angel you love inside the fairytale
Spread up my hands
become the wings to protect you
You must believe
believe that we can be like that in the fairytale
prosperity and happiness is the ending

I will be
that angel you love inside the fairytale
Spread up my hands
become the wings to protect you
You must believe
believe that we can be like that in the fairytale
prosperity and happiness is the ending

Let's write our ending together 

Tuesday, October 18, 2011

Insomnia & kurang tidur : Mitos VS Fakta

entri hari ni tuk saiazuan sbb aku ade kate kt die nk wat entri sal benda ni..so kene highlight name die..hehe
oke sesape pernah atau sedang menjadi pelajar mesti ade masalah cmni kan2?? haa...


aku rase la entri hari ni panjng kot..tp ilmu tuk dikongsi xsalahkn nk panjng2..hihihi
orite, sebelum tue kite sume kene tau kekurangan tidur leh menyebabkan immune sistem badan kite jadi lemah n sistem pertahanan tuk lawan penyakit menjadi kurang aktif... korg pasan x selalunye org2 yg kurang tidur ni mudah kene penyakit? haachimm... terase aku..
Selain tu jugak kite semua kene tau kekurangan tidur mampu menyebabkan pening kepala n keberangkalian tuk mengalami masalah mudah lupe tue tinggi... ehmm patut la aku xleh nk perform exam2 sem ni...hehe
dalam keadaan yg lebih kronik, leh menyebabkan kite mengalami masalah gangguan autonomi (autonomic disorder) yg mane leh mengganggu system digestive,system peredaran darah n masalah sexual hormone yg mane leh menjurus kpd masalah jantung n masalah stomach... haa... kronik x kronik apabila kite kurg tidur?...huhu... oke2 dibawah ni aku senaraikan beberapa fakta vs mitos tentang Insomnia or masalah Kurang Tidur..

1. BERSUKAN MAMPU MENGATASI MASALAH TIDUR
Fakta. sukan selalu adelah care terbaik tuk membantu masalah kurang tidur tapi janganlah smpai lewat mlm pon nk bersukan gak.Fyi sukan yg berat leh wat kite lebih alert.. leh meningkatkan suhu dalam badan yg leh kekal dalam suhu tersebut tuk tempoh 6jam. sbb itulah kite leh sukan tp xdigalakkan tempoh bersukan dengan tidur tuu dalam jarak dekat..xphm e?err cmnie.. kalo korg bajet tidur kul 11mlm... bajetkan mase tuk habiskan mase bersukan korg 2-3jam sebelum kul 11mlm...

2. KITA BOLEH COVER TIDUR KITA
Mitos. haa benda ni selalu sgt berlaku... cth time hari minggu kite hanya tidur 4jam jer sbb keje punya pasai las2 time weekend ato hari minggu tuk cover tidor tuu kite melantak tidur smpai 10jam... kononnyer nk cover hutang2 tidur... tp mane boleh cmtuu... kalo kita wat cmni secare tidak langsung kite sedang mengubah kitaran tidur kita...aktivit cmni hanya membuatkan kita bertambah menjadi2 tuk kurang tidur...huhu.. so the best way is kite kenelah back to sleep yg betul iaitu 6-8jam tidur yg mencukupi...

3. INSOMNIA AFFECTED LAKI PEREMPUAN SAMA JERR..
mitos. hakikatnyer insomnia berlaku pade perempuan 2kali ganda lebih kerap berbanding lelaki... haa terkejut ka?? siyes... ini kerana perempuan mempunyai tidur yg lebih unik kerana faktor seperti kitaran haid, stress level dikalangan pompuan bese la emosi dorg kn len ckit.. dan bayk lagi faktor2 len yg memainkan peranan mcm biological age.... korg google2 lah t e...

banyak lagi tp aku suke yg 3 ni...sbb? aku terase .... err yg ketiga tu sje nk kate lelaki untung ckit...hehe selain tuu tiga3 ni menarik tuk dikongsi kerana ni realitinyer yg berlaku kt student2 cm aku... korg nk tgk yg len ka?? korg boleh klik di sini....
versi english
versi indon (sbb aku xjumpa versi melayu... )

ni pulak tips tp versi english....hehe


Tips for Sleeping Smart
§ Establish a regular bed and wake time
§ Avoid nicotine altogether and avoid caffeine close to bedtime
§ Avoid alcohol
§ Exercise regularly (but complete the workout at least 3 hours before bedtime)
§ Establish a consistent relaxing “wind-down” bedtime routine
§ Create a sleep-conducive environment that is dark, quiet and comfortable
Discuss the appropriate way to take any sleep aid with a healthcare professional


pasni kite semua kenelah jaga elok2 kitaran tidur... lupe lak nk mentionkalau korg ade masalah tuk tidur rajin2kan diri jumpa doktor... walopon ubat tidur tue bagus kalo boleh jadikanlah ia sbg solusi terakhir... oke?renung2kan n selamat beramal

p/s: tidur aku sgt2 terganggu sbb jadual belaja yg menentu...huhu



macam2 iklan