ukhwah syabab

Saturday, February 11, 2012

syabab dan bersangka baik

"Jika kamu tidak menyukai mereka (maka bersabarlah) kerana boleh jadi kamu membenci sesuatu , sedangkan Allah menjadikan kebaikan yang banyak padanya ."


ayat ni syabab dapat dari facebook...
rasa cm potongan ayat al-quran sape tau tolong gtahu e sama2 kongsi ilmu...

sebelum uh assalamualaikum syabeebs...
hidup ni sekali lagi penuh liku-liku yg perlu ditempuh...
huhu...

dan xsemestinya setiap hari uh hari paling bahagia tuk kita...
kekadang ada jer hari yang sedih..

pernah x syabeebs ase membenci seseorang?
ataupon seperti seseorang membenci syabeebs?

orang kata dari sifat benci ni lah timbul hasad dengki dari hasad dengki ni lah ukhuwah sesama saudara uh makin renggang...
so camna nk elakkan dr benda ni berlaku?

bersangka baik... sbb yang syabab belajarlah Allah membenci manusia yg berburuk sangka..
so xkisahlah sejauh mana pon kita dikritik,dikutuk dibenci biasakan diri untuk bersangka bek...
bersangka bek dengan pura-pura bersangka bek uh dua benda yg berbeza...
ade sesetangah org pura-pura bersangka bek dengan cara menganjing atau memerli...
which is xbpe nk cool r n lg memburukkan persaudaraan...
so jz bersangka bek n dilemparkan senyuman...
bersangka baik xsemestinya perlu berbicara secara lidah...
cukup memperingatkan diri dalam hati n melaskarkan senyuman itu lebih bek...
sbb kekdang kita xsedar lidah yang berbicara ini menyakitkan individu lain...
so better kita berdiam...
hehe...

bak kata lagu m.daud kilau...
"senyumlah senyumlah ahai cemik molek" err tul ke lirik uh?hehe

p/s: perit rasa di hati cuba memujuk diri walau dicucuk cucuk dengan pelbagai tohmahan...

18 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

benci, dan dibenci.. tah la syabab.. slalu dibenci.. tp cuba sedaya upaya untuk tak membenci.. the best solution untuk lari dari membenci adalah berdoa dan bnyk brsabar.. i try my best to be a man yang tak membenci dan dibenci..

syabab said...

zuan> xper kita jgn jd cm dorg sudah...bila kita dh rase cmne rasenye bila org benci kt kita mksdnya kita pon kenelah belaja gak tuk tidak benci org lain sbb kita tahu cmne rase dibenci n xnk org len rase cm kita rase...huuh..

yad'z said...

sentiasalah bersangka baik... lagipun, nak puaskan hati satu orang dalam seribu bukan satu benda yang mudah. =)

El-Janna said...

kita kena happy.. dan jgn byk fikir ttg kelakuan org yang lama2 kita boleh gila fikir psl hati org je.. just follow the flow je..^^ ssh nak rungkai hidup satu atu kan^^

syabab said...

yadz: betul2 susah nk puaskan hati semua org...so bersangka beklah jgn yg terbek

el-janna: ehmmm tul2 fikir positif tuk tenangkan jiwa...hehe

Rtp Farra Arisha said...

we're people have many obstacles, so we should go through it and don't ever run from that again and again. karena dugaan, ujian dan cobaan tidak akan pernah lari dari kehidupan manusia...:')

eva said...

suka sgt entri ni.. apa2 pun sangka baik jer.. org benci saya pun tak apa, tak payah balas nak benci balik.. ;)

ps : hahaah.. alaa bukan heliza lah.. sy yg bertudung tu.. haha

THE LEKAT LEKIT STORY said...

di zaman skrg bersangka baik perlu kena pd tempatnya.. al maklum la jenayah sekrang terlalu byk. tersilap menilai kita berisiko utk menjadi mangsa jenayah.. jadi pd perkara yg perlu kita tak bersangka baik utk kebaikkan rasanya x salah, kan??

yad'z said...

yup... setuju~

Jue said...

gapo ni syabab the suparman? ade terbit itu prsn benci ke? meh aku share satu stori mori. dulu aku ade kwn baik. dia kasi shit. aku trus xmo kwn ngan dia. lepas bthn lamanya, jumpe kat fb. dia add. aku approve lps 2-3 bln. lg skali dia kasi shit baik punya. skrg kitaorg no longer friends

so pgajaran aku dpt "tak slh mbenci tp jgn slamanya" & "tak slh bg peluang utk tidak membenci cuma bpada-pada"

sekian, trima kasih =)

Finaz Jaafar said...

stail gila komen jue..hahaha

ouh well de la jgk rs benci kt org kdg2 ni tp rs diri ni kurang sedar, ada je orang yang benci kite tp kte tak tau, tak perasan..adehh..

complicated !

tapi benci ke tak benci ke belakang cerita..keep moving je

fiza nurani said...

perasaan itu fitrah, berkait dengan hubungan sesama manusia.. Hakikat, nak wat guano, buat tak tau jeee.. :)

Berdoalah, agar diberi kelembutan hati untuk tidak membenci :)

teha said...

bersangka baik dan cubalah utk bersabar ;)

Edy Fee said...

love this verse
---sejauh mana pon kita dikritik,dikutuk dibenci biasakan diri untuk bersangka bek...---

hurmmm betul2...
eh mana ade msj dlm fb edy..betul ke anta... facebook edy edyferdaus@yahoo.com

miss ct said...

Assalamualaikum...

husnozan=bersangka baik.. perkataan ini ct belajar dari kwn.. bersangka baik tu byk kebaikan dia.. yg pasti dlm pershbtn, bersangka baik amat perlu utk mengeratkan ukhwah tu.. dlm perhubungan dgn ALLAH, pabila dtgnya ujian dan dugaan.. kena bersangka baik juga ke??

Ad-Dien said...

su'u dzan dan husnu dzan..saling bertentangan antara keduannya, namun ada di dalam beberapa perkara, Islam membenarkan su'u dzan (sangkaan buruk).. untuk mengelak mafsadah,

wallahumusta'an

salam ziarah julung kali dan salam ukhuwwah, menjemput menimba dan menyebarkan ilmu di blog WADi, insyaAllah :)

Tauhid Menurut Imam Syafie dan Ulama' Syafieyyah

Ad-Dien said...

persoalan yang saudara nukilkan itu ialah seputar isu tabarruk dan tawassul di kuburan, insyaAllah akan disentuh dalam topik fikrah dan manhaj..

jemput ke forum untuk berdiskusi ilmiah bersama teman-teman yang lain..insyaAllah

p/s- nama saya Ad-Dien :)

wallahua'lam

Hanie Dew said...

bagi aku nak benci ke membenci sume kene berpada pada macam kata jue.

tapi aku ni selalu tak alert ngan pandanan orang kat aku. hhehe..

kalau Jue dia suke berfikir 360 darjah sbb dia lagi byk kene duga dlm hidup berbanding aku. mungkin belum sampai masa aku.

macam2 iklan