ukhwah syabab

Friday, October 14, 2011

Syabab vs Racist

selamat malam semuanyer... okeyh td aku khusyuk sgt menonton movie dlm lappy smpai terlupe ade perlawanan bola hari ini... yeah... tp its oke im not big fans of football.. wat? errr... tgk2 gitu jela i got different interest... orite2 aku nk citew pandangan aku tentg muvie yg aku tgk td...
aku br jew tgk citer nasi lemak 2.0... citew yg member2 aku kate xelok la xleh pakai la n so on...
so nk tau pe komen aku??? siyesly aku suka giler2 citew nie... yup i said it right to yor face...
knpe??hmmm... aku mungkin xbpe kenal insan bernama namawee uh... tp dr filem yg die arahkan nie antara filem malaysia yg korg leh kate sgt2 menceritakan realiti kehidupan kite... "filem malaysia"?? yup sbb ni bukan filem melayu... org yg xphm mungkin akn anggap filem ni cm maki or caci melayu... tp jangan tgk secare kasar...
cr maksud tersirat..kekdang kita terpengaruh ngn marah smpai kita xsedar kita bercakap tnpa berfikir terlebih dulu....
pe yg namawee nk ckp kt kitew sume adelah kite ni mcm nasi lemak... ade nasi ade sambal..ade telur rebus n pelbagai lauk... bila gabung sgt sedap rasenyer..samalah mcm kite rakyat Malaysia.. kita hidup dalam pelbagai kaum n bangsa... bila kite saling bekerjasama maka hidup akan jadi lebih bahagia...
sedih jugak aku tgk bila tgk sesetengah rakyat malaysia saling bermusuh... hmm... aku ni orang melayu... tp mampu bercakap n menulis dalam bahase mandarin n aku ada ramai kawan cina n india...
sape kate kita xmampu bersama? kite boleh percayalah... semangat perkauman? yup aku akui benda uh kite xkn bole... personally aku xrase tuk kite menyokong kaum kita uh satu kesalahan... tp jgnlah smpai mencaci atau merendahkan kaum yg lain... kita kene igt... kita hidup ni bukan kita jew yg wujud ade ramai lagi org dan masing2 punya pemikiran n ideologi yg berbeza... TETAPI pe yg menarik ialah bagaimana kita mampu hidup bersama walau berlainan bangsa,agama n warna kulit...
renungkanlah mcmmana zmn nabi Muhammad s.a.w mampu hidup pelbagai kaum...
kita pon bole jika kita membuang ego kita n menunjukkan keperibadian yg terbaik...
cuba bayangkan kalo dunia ni dicipta ikut kehendak kita jew... pe la bezanyer kite ngn robot2 ciptaan manusia??haa...sbb itu tuhan cipta kite pelbagai kaum tuk mengeratkan silaturrahim antara kita...
aku ade survey ckit tentang namawee nie... siyesly aku respek die sbb die cube tuk wat rakyat Malaysia paham bhwe die nk kita semua tau pe yg berlaku dikalangan kita..n benda uh satu realiti... pe yg namawee wat hanyalah menyatakan pandangannya melalui lagu n aku rase pe yg die cube nyatakan sgtlah realistik pe yg berlaku.. die adelah antara suara2 rakyat malaysia yg lain yg hanya ambil tindakan tuk senyap shje tanpa menyatakan pe yg sedang berlaku dalam negara n bercakap belakang.. hmmm mungkin smpai hari ini orang xkn paham pe yg die nk sampaikan melalui seni muzik nyer...
tapi aku kt sini bukannye nk ubah pendirian kalian atau cube nk merosakkan pemikiran korg..
tetapi mek mase tuk renungkan bersama... berapa lamekah anda bersama dengan rakan anda yg melayu,cina n india? pernahkah merase pe yg mereka alami? pernahkah cube tuk memahami antara satu sama lain tanpa menilai or judge?satu yg kite semua kene ingat jatuh bangun negara Malaysia bertitik tolak kepada kerjasama antara kaum... kalo aku xsilap itulah cabaran paling besar tuk mencapai wawasan 2020...
oleh itu sama2 lah kite amik tingkahlaku n peribadi baik dr setiap kaum n jadikan sbg rutin harian n buang benda buruk or tingkah laku yg xelok.... memang xde benda yg mudah tp sbg org islam kite kene percaya islam itu bersaudara... yup kite mementingkan uhkwah n persaudaraan n walaupon mereka bukan islam tp kite tetap saudara... bukankah kite semua satu spesis... spesis ape? spesis manusia lah.. maka hargailah org2 disekeliling anda... kite yg mencorak negara kite t...

p/s: aku rase cm blog aku nie lame kelamaan akan jadi esei panjang je...hehe

3 comments:

Saiazuan said...

aku tgk nasilemak 2.0 tu.. lawak.. tp bnyk sidiran dalam filem ni..

Saiazuan said...

aku tgk nasilemak 2.0 tu.. lawak.. tp bnyk sidiran dalam filem ni..

eman said...

saizuan...a'ah mang byk sindiran tp penuh ngn pengajaran tersirat...hihihi

macam2 iklan