ukhwah syabab

Friday, December 30, 2011

syabab dan menambah berat badan

salam syabeebs..
last entri syabab tulis sal cara nk kurgkn berat badan.. n today im gonna wrote about how to gain wight...
btw for those yg average u should be thankful n appreciate your own body bcos ur healthy selagi masih dlm purata BMI normal.. sila tanya mr.google tentg bmi e...
so tuk yg nk menmbh berat badan bukan dgn cara makan byk..siyesly mkn byk xkn menjadi.. sbb syabab time kurus dulu pon mek mase setahun lebih tuk memberatkan badan dengn aktiviti mkn tido mkn tido...hehe..
so teknik yg betul tuk tmbh berat badan ni byk n syabb kongsikan yg mana syabab taulah..ini menmbhkn berat tnpa menmbh lemak syabeebs cuma fokuskn pada masel..a'ah jgn kaco lemak sbb kalo korg nk tmbh lemak bhye wooo xelok tuk kesihatan kalo lemak byk sgt...biarlah lemak uh memadai tuk tubuh kita..
#kalo korg suka bersenam kurgkan aktiviti berjoging n benda yg melibatkan lari sbb leh mengurangkan berat badan...
#amalkn mkn supplement protein ato mkn makan berprotein tinggi mampu membina msel... n memberatkan badan..
#kalo makan protein x wrokout xjd so amalkan workout yg jenis weight lifting ato angkat berat...tuk aktiviti cmne sila medpt rujukan pakar or else t leh menyebabkan otot2 terkehel..
#ade yg kurus tp gebu kt perut... so cara terbaik ialah sit up tp kalo malas sgt time sebelum nk tidur uh wat senaman ringan yg baitkan perut cm bangun pastu baring lek pon leh gk...
itu je kot yg syabab mampu kasi kalo xberjaya gk minta maaf sesngt syabab yg kurg ilmu ni kongsi yg mana tahu jer..hihi..semoge berjaya... yg penting amalkn gaya hidup sihat xkisah lah betapa kurusnya anda mahupon betapa beratnya anda selagi mana kita amalkn gaya hidup sihat insyaAllah sumenyer akn beransur baik..

p/s: walopun bdn cm berat tp org xcye syabab olmost  lg 5kilo nk ke 90..mksdnyer syabab baru 85...err kta bundarkan jelah e...hehe

7 comments:

Hanie_Dew said...

syabab, xpe komen ko panjang pun.dah biasa dah. hehehhehehe. dari jauh dah tau tu syabab dtg komen laa...ha kan. kan.

tambah berat badan kene bagi kat cik eVa ni. tp takkan pompuan nak build muscle kowt.

betul jogging turunka berat. ok. jog kat treadmill je la.

Jue said...

Btul kata Hanie. Kitaorg dah besa ko komen pjg2. Best bc sbnrnya haha betul neh. X tipu. Entry ni aku xley bc sbb aku nak krgkan brat bdn haha dah berat sgt neh syabab!hahaha
Psst: effect elektric hr tu xde bring any other harm kat ko kan?

Hanie_Dew said...

syabab. lif kat ofis aku terus naik sampai tingkat 18 ahahha..sbb ada lif khas utk ofis. yang lain tu ofis lain lain.

Hanie_Dew said...

daaaaan masalah setrusnya adalah. aku tak drive. husband aku hantar sampai depan escalator jalan dalm 10 langkah sampai lif. xpe. lari kat treadmill je.

Uchi kay-f @hmad said...

eh xde tips yg paling ringkas dan mudah nak di praktiskan ke wahai incik syabab?


*gua ni dah pemalas..huhuhu..

Uchi kay-f @hmad said...

oh 2 perkara tu? teng guys...i will be honour it!

Edy Fee said...

hahaha bundarkan berat..senang je kan.hahahha time kasih wat post khas yer..

macam2 iklan