ukhwah syabab

Thursday, December 29, 2011

Syabab dan cara2 meningkatkan metabolisme

salam syabeebs..
entri khas tuk hanie n sesiapa yg mempunyai masalah serupa...
sebelum uh mcmne badan kita digest food uh depend pade metabolisme badan kita ade yg krus bila makan byk xgemuk2 sbb metabolisme die tinggi n ade yg badan besa makan sikit je bertambh berat badan.. so pengalaman syabab lak time kurus2 cm edy dulu kalo xsilap zaman high school r... time uh nk sgt badan beso hamek ko sknk badan terlebih beso..err hihi..nk kurus lek payah.. so mcm syabab kiranya dulu mkn byk still kurus mybe faktor metabolisme tinggi n mcm syabab sknk pulak mkn cikit pon dh leh gemuk maybe sknk metabolisme dh kurg atas faktor usia walopun baru je mencecah dua puluhan..hihihih.. so tuk edy t entri satu lagi cara nk membesarkan badan..hihi..
how fast our body to burn fat depend on several factor n ade org uh untung sbb ade gene speedy metabolism ato metabolisme tinggi so senanglah nk burn fat selalu.. btw info menarik lelaki lebih senang nk bakar lemak berbanding perempuan walopun dlm keadaan rehat..interestingkan??hehe... dan purata metabolisme akan berkurang apabila usia mencecah 40tahun..tapi2 walopun syabeebs xleh nk ubah gene dlm badan tuk ade metabolisme yg tinggi atopon xleh nk ubah usia tp jgn riso ade cara lain tuk tingkatkan metabloisme nie..
okeyh sebelum melalut jom teruskan cara2 nk tingkatkan metabolisme dlm badan yg mane leh membantu kira mengatasi masalh lemak yg degil...

#Binalah muscle...
xyah nak ketak2 sgt masel uh...fyi,badan kita ni akan konsisten bakar lemak terutama ketika rehat tp metabolic is higher for those yg ade masel.. dlm konsep mudah... "in order to burn calories u need muscle"..so xsemestinya korg joging smpai nk asma uh leh kurus hanya dengn bina badan jew leh jew kurus..xde dummbell?mek jew beras 10kilo kt umah uh angkat 10 kali sehari leh jew..kalo x cm perempuan mek lah cm air botol l.5liter penuh ngn air pastu angkat ngn tgn...wat la smpai penat.. haa mudahkn?nk tau x setiap paun masel uh memerlukan 6calories perday tuk sustain itself.. so bykkn lah masel kn badan uh bolelah burn byk calories...hihi

#Bykkan minum air
badan kita ni memrlukan air tuk burn kalori..kalo nk tau ketika korg cm dahaga pon metabolisme badan korg uh dh kurg..so tuk kekal dehydrated sila minum air yg xbergula ato makan buah2han segar..n amalkanlahh bwk botol beso..cm syabab kekdang rajin gk bwk botol beso smpai org kate cm apek cina bwk botol beso g kelas..hihih

#Hot n Spicy
haa ni paling cepat nk boost lemak korg makan mknn pedas2..perrrghh memg bagus tp jgn pedas sgt2 sbb bila makan makann pedas sgt xelok tuk yor intestine risk to ulcer perut uh tingi... tp setau syabab mknn pedas dimalaysia ni kategori selamat la..so mknn pedas kalo mek sekali jew die punya kadar metablolisme menaik uh sementara jew tp kalo sellau mek mampu meningkat metabolisme bdn ngn cemerlang...

#bykkan minum air yg ade ais
air berasaskan ais ni akan membantu badan kita tuk burn more kalori ketika digestion.Research suggests five or six glasses of water on the rocks can use up an extra 10 calories a day. That might not sound like much, but it adds up to a pound of weight loss per year -- without dieting. You can get the same benefit by drinking iced tea or coffee, as long as you forego the cream and sugar.(ini lak ayat syabab copy paste..hehe)

haa..syabab tekankan empat ni jew kalo nk lebih leh tekan link kt bawah ni... nk kurus leh tp jadilah kurs yg menyihatkan.. jgn jadi smpai anoreksia..bhye2 woo..so nantikan entri tuk cara2 nk membesarkn badan lak...hihihi...

credit to: webmed

p/s: semlm check berat terkejut berat nk mencecah 90kilo..huhu.. dh lebih 6bulan xworkout...cepat2 g gym semlm nk train lek bdn...hihihih

10 comments:

Uchi kay-f @hmad said...

nak sikit lemak ko..!!!

syabab said...

uchi>siyes ke ni nak???jom g hospital ade satu fasiliti yg leh wat derma lemak..dengn penuh kegembiraan syabab leh mendermakan lemak gebu syabb ni kt uchi...hahaha

Hanie_Dew said...

hooaaaa... 90kg..biar betull... O.O

ok.aku rasa tips yg ko bagi ni senang senang belaka. yg no 1 tu tungu kerajinan .

aplign best yang part ice tea or coffee. feveret tu.. yeahuu..

tq syabab.

Edy Fee said...

minum byk air tu yg paling penting...boleh cuci dlaman skali.ehhehehe
-------------------------------
thanks bebanyak komen kat blog...hehehe hurmmm itu la...dh tersilap langkah mkan ubat....hurmmm thanks yer nasihat

fatin qurratuaini said...

semua ni aku da buat hehee

Asrul "iLham" Sany said...

gua nak kurus, tp syng gua tak bagi sebab perot gua itu aset hahahaha

Hanie_Dew said...

hahahha..ye ye nnt aku buat yang no.1 angkat koputer tangan kanan, kusi pejabat belah kiri. kang aku dah ada masel kita fight arm wrest. wokeh.

Hanie_Dew said...

kekekekke..satu tgn leh angkat 10kg. ye la dah berat ko 90kg mmg la bole angkat sblah tgn.

dumbell erobik aku pun 0.9 kg.hahahhaha

Jue said...

90kg sbb ko tinggi ke pe. Ke berat tulang mcm nenek aku. Hohoho
Aku amalkan yg mkn mknan spicy tu hoho
Dulu aku xtive netball, volleyball jd bdn cekeding je, bile dah bkerja, kja byk, blk lmbt, mkn lmbt haha

Jue said...

Mmg kurus smpi aku ngan blagaknye ckp ley angkat dia ngan senang. Skali test, mmg berat tulang beb!haha nyesal sblm tu poyo lebih haha

macam2 iklan