ukhwah syabab

Tuesday, October 25, 2011

voice it...Suarakan

salam,just nak share satu karya aku tentang kes buang bayi... aku wat ni sambil2 share kt korg n nk cuba2lah nasib nk join pelawaan hanie dew atau jue n hanie...err mne2 la... aku pon xphm..haha walopun rase cm dh tarikh tutup xpe la kan just nk shre jer..hehesama ada ikut ke x kriteria dalam sayang nyawa tuu xpastilah.. tapi aku assume bayi yang xberdosa pon nyawa jugakkan?n aku sangat2 sayang bayi.. terlalu sayang sehingga rase sakit hati melihat mereka dibuang begitu sahaja seperti anak patung sedangkan mereka baru je melangkah ke dunia... dunia ni hanyalah sebuah ilusi jew jika tiada tangisan bayi... walaupon kekadang tangisan bayi tu xseronok nak dengar tp bila dengar n renungkan kita tau bahawa die masih hidup n kita pernah menjadi ditempat mereka..andailah mereka yang buang bayi tuu sedar nikmat tangisan bayi mereka...malangnya mereka xkan pernah sedar n mereka terus lakukan kesilapan yang sama... btw tajuk2 lagu ni aku men cedok jerr... enjoy jelah yerrr puisi xseberapa nie...hehe

"akulah bayi yang dimamah binatang"

Aku berdendang dalam tangisan,
melihat sekujur badan derita merindu,
menghitung hari saat dibuang dan dimamah binatang,
mungkinkah bayi itu tidak perlukan belaian ibu?
kerana si ibu tidak punya beza seperti binatang..
tapi itu hanyalah suara ku berharap
mungkinkah jika bayi itu mampu bermadah
soal hatinya mungkinkah ini...
mengapakah begitu benci ibu tentang aku?
kita insan biasa
yang hanya mampu bersuara tapi tidak mampu bertindak
mungkin kerana bukan situasi kita
fikirlah
tak mungkin kerana sayang
engkau tergamak menzalimi bayi itu..
yakinlah engkau mampu mengubahnya
jika kau ubah fikiran
cintai aku(bayi) dengan penuh kasih sayang
tentang aku,kau dan dia
biarlah rahsia
kerana kehidupan kita akan bahagia
di taman teman


credit to:
berdendang dalam tangisan-Jamal Abdillah
derita merindu-ahli fiqr
menghitung hari- Kris dayanti 
belaian ibu-hijjaz
suara ku berharap- Hijau Daun
soal hati-erra fazira
benci-hujan
tentang aku-jingga band (90 an)
situasi-bunkface
kita insan biasa- Jay Jay feat Dayangku Inta
fikirlah-aizat
tak mungkin kerana sayang-alyah
yakin-radja
jika kau ubah fikiran-Mila
biarlah rahsia-siti nurhaliza
di taman teman-siti nurhaliza


okeyh aku dah voice out!!!!

9 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

masih tak buat lagi...

:D

Hanie_Dew said...

sempt je la join.kekeke. due date jumaat ni.=). thanks beb sbb join.

kan aku dah kata senang kacang je bagi ko yang kreatif dgn kata kata ni. lain la aku. mmg otak kerasa bab bab cenggini. huhuhuhu

nazira said...

Gud luck.. semoga menang.. isu yg menarik.. hu3..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

eman said...

Asrul "iLham" Sany> try r bro wat...mcm best je benda nie..haha

Hanie_Dew >haha...xde la aku xde la suka berkata-kata..acece xnk ngaku lak.. laa xtau pulak sbb rasenyer aku bce td tarikh tutup da...err my mistake la kut..hihih

nazira>thx...(^_^)

Saiazuan said...

nice one :D

THE LEKAT LEKIT STORY said...

pernah buat puisi pasal bayi yg di buang 6-7 tahun lepas tp x tau mana simpan

Ezad Skytech said...

wahhh...kreatif ni...aq belum dapat idea lagi nak buat ni...due date nak dekat da ni...heee~

aleen aiden said...

kretip.heh~
btw,gudlak! :)

Puan Kutu said...

sgt kesian melihat nyawa2 yg tak berdosa tu...nice poem..:)

macam2 iklan