ukhwah syabab

Wednesday, October 12, 2011

Kehidupan umpama...??

salam semuanya.... currently aku agak buzy dengan esement2 las minit... padan muka diri sendiri... so jgn ikot langkah cmnie tersgt la xelok... lg 3minggu aku akan final n bakal hiasi cuti2 aku ngn benda2 yg bermanfaat..ye kew??yew la... oke lupekn... xpyh nk "w" sgt la kan... oke back to the atas punya tajuk tuu...
kehidupan umpama...???
"KEHIDUPAN UMPAMA RODA"


orang kate hidup umpama roda kekadang kita di atas kekadang dibawah... tetapi percaya atau tidak xsemua org mengerti mcmne hidup di atas n dibawah... perasan atau tidak kita sering mengeluh setiap kali kita berada dibawah ade sahaje yg tidak kene dengan kehidupan kita... seolah2 ade jerr yg kita xpuas ati... tp satu hari bila kita dah senang segala benda yg kita mengeluh uh sgt mudah kita lupekan... sehinggakan kita sudah terlupa rasenyer kesusahan kerana sudah terbuai dengan kesenangan... a'ah... tersentak ka?oke bagus la tuu at least kite sedar diri... kenpa benda cmnie leh jadi?? same2 la kite renung2kan n selamat beramal...

"KEHIDUPAN UMPAMA BULAN"



penulis blog ni yg tacin giler tuuu... a''ah penulis blog citera seorang syabab uh... die kate hidup ni umpama bulan... np?nth la...die ni memandai die jer wat kepala die... oke2 dah2 kutuk aku tuu.. oke npe hidup umpama bulan?sbb bulan purnama la... err... mksd aku kalo korg tgk bulan pe yg korg rase selain rase nk tido la kan... mesti rase cm tenangkn...xrase?sila tgk bulan uh samai rase ketenangan... haa.. kalo da tenang meh nk cite... kekadang dlm kita melihat keindahan bulan perasan x bulan xselalunye penuh atau purnama... kekdang die sabit..kekadang die separa... kekdang terus gelap langit tnpa bulan...n begitulah kitarannya... same jugaklah kehidupan kita ini... seringkali kita merasekan kitelah yg paling bermasalah tp percaya atau tidak bila mase beransur pergi masalah kite pon akan berlalu tnpa kita sedari... mana ade.. masalah aku smpai sekrg terase aww... laa ye ka??hmmm... jap aku fikirkan cara nk tolong... haa... 
sila mek mase tgk bulan... bila aku ckp tgk bulan uh bukan suh tenung smpai solat lima waktu pon tinggai... maksd aku kite renungkn lek masalah yg kita hadapi... mang kekdang uh kita rase masalah kita xkn pernah ade solusi..tp percayalah seberat mana pon masalah itu sumenyer ade solusinye lainlah kalo dah mati nk cari solusi cmne nk hidup...mang berzaman xkn jumpa kecuali ngn izin Allah... 
aku punya prinsip aku selalu igt ayat dalam surah al baqarah yg aku xigt ayat ke berapa yg Allah ade berfirman bahawa Allah tidak akan membebankan hambaNya melainkan mereka mampu memikulnya...
setiap kali aku fikir ayat tuuu sedikit sebanyak menenangkan diri aku... korg lak cmne?cer kongsi cer kongsi...
setiap dr kita sentiase ade masalah.. tp percayalah masalah itu yg menjadikn kehidupan kite lebih indah... kalo setiap hari hidup xde masalah xke bosan... aku pon bosan tu yg wat keje las minit hamek ko sekali harung beban keje dtg...errrr lupekan aku rase cth tuu cm xkene jew... so aku perlukan feedback korg tentang kehidupan... pe yg korg ibaratkan tentg kehidupan ini?

p.s: hidup kita ibarat sebuah drama dimana kita hanyalah pelakon tambahan yg bermain dalam satu drama yg diarah oleh pengarah paling agung iaitu Allah... di mana penontonyer adelah pelusuk makhluk ciptaan Allah di sebuah pawagam bernama padang masyar...

1 comment:

Edy Fee said...

tapi klau jd roda feris pon ok...leh tengok semua tempat.ikiki kidding

macam2 iklan