ukhwah syabab

Monday, October 10, 2011

medical info: bersin itu membawa padah...

salam sume hari ini otak aku penin....yeah kalo semlm aku malas hari ini aku penin sbb aku xpenin... pening x entri kali ini???hahhaa... hamek ko... ngn readers pon penin...
oke kenpakah aku penin?
hmm ini medical terminology kita panggil chephalgia...
oke tp penin aku skrg ni xdelah seserius chephalgia..
yeah i mean it...
haa lupe aku nk kongsi ngn korg tentang nosocomial infection...
yeah... infection nosocomial
oke xde beza sje jer nk terbalikkan perkataan uh cm sedap jer..
btw pe benda tuu??
oke inilah penyakit paling general ato paling common kt klinik,hospital ato mane2 fasiliti penjgaan kesihatan...
oke aku nk nasihatkn korg jage kesihatan korg elok2 terutama bila ade kt hospital...
korg nk tau x kalo satu org bersin dlm satu bangunan uh mampu menyebarkan bakteria sebesar mane?

haa eww geli kan tp itulah fakta nya... hanya satu haaachimm shje da leh wat ramai org get infected... jz imagine kalo satu org wat cmni kt hopital dimana air cone jerrr... xde angin2 natural...
virus yg dibawa oleh angin uh leh jer masuk kt dlm rongga2 air cone n spread dr satu  bahagian ke satu bahagian..semudah itu??yeah semudah itu... microorganism ato bakteria yg selalu terlibat adelah staphylococcus aereus and E.coli... for more info korg google la...
selalunya sakit2 yg xsedar bila dh mati n wat post mortem then we knoe patient uh kene nosocomial infection... so cmne nk ngatasi masalah ini...
oke 1stly kalo korg g mane2 xkisah la hospital ato klinik.... basuh tgn b4 sentuh org lain... sebelum makan basuh tgn... bila basuh uh  basuh la ngn cermat...
pakai mask tutup mulut uh..yeah benda uh yg lecturer aku ckp org suke ejek cm pakai dlm transformer...
tuk elakkan penyebaran penyakit melalui udara... n lecturer aku ckp die paling xsuke bila tgk ade golongan yg malas nk g toilet tuk buang ludah or kahak men sedap diorg jer ludah kt dlm tong sampah... please dont do that oke... who knoe's wat u split hve virus nor bacteria n other might get infection... mcmmane? byk care n kalo aku citer percayalah korg akn tertido dengan byk fakta perubatan yg aku akn sumbt t..hehe..
so jage kesihatan korg leklok... rajin2 wat inspection ato pemeriksaan kesihatan sekurang2 setaun sekali... bukan g time sakit jerr...dusshh tersentak aku.. aku pon xpernah wat...hihi aku memang suke g hospital tp xsuke jumpa doktor.. nth xde sbb lagi... leh x??hehe... oke tu jela info kesihatan brought to u by syabab...

p/s:penutup mulut uh kene tutup ngn care yg betul n mask tuu bukan sekdar dipakai time H1N1 jerr... jgn terpedayan ngn mentaliti cmni oke... go get yor physician now..yeah i meant it... lalalallala~~~

6 comments:

Saiazuan said...

hmm mcm bahaya je..

Saiazuan said...

btw u r in my bloglist.. klu sudi letak my blog in ur bloglist..hehe :D

eman said...

saizuan>kalo ikotkn mang berbahaya bro... salah satu risk yg healthcare provider need to alert.. hehe terharu beb.... jap nk g usha blog ko...

yen(toka ziizokukuto) said...

terima kasih bro,,,baru semua orang dapat manfaat nya,,,,aku tau benda ni pun bila tgk myth buster hehehe,,tapi tak tau la nama sainstifiknya,,skrang bru tau,,thankz bro

eman said...

yen>myth buster?citer pe tuu?t aku g usha...haha... orite2 tarehal same2 kongsi ilmu... :)

Edy Fee said...

bersin baik untuk kita..tapi tak baik untuk org yang kene sembur tu.hukhuhk

macam2 iklan