ukhwah syabab

Saturday, October 22, 2011

Belajar: EXAM vs Aplikasi

haa... semlm sedang2 aku wat revision... tetibe terpikiaq satu benda... leh tgh2 kekhusyukan menelaah tu leh lak dpt idea nie...nmpk sgt xkhusyuk stdy....hehe... oke2 entri hari ini berkisar tentang belajar... adekah belajar semata2 kerana exam ato belaja sbb nk aplikasi suatu hari nanti plus tuk pengetahuan...
mcm aku ni bukanlah budak yg kaki buku... jenis malas2 gitu... kalo aku xphm sesuatu subjek tuu aku akan merajuk dengan subjek tuu smpai die pujuk aku kembali kt dia... mang haraam lak nk die mujuk aku kan?so aku la terpaksa pelan2 cube memahami subjek2 itu... so bila dah phm sonok bagai la... nk jer dikongsi ngn sume org ats muka bumi ni betapa aku phm subjek tuu..okeyh npe smpai thp tuu excited ko tuu... yelah org len lepas kelas dh phm pe di ajq tp aku mek mase nk final exam br phm... haa.. kantoi sude aku slow learner...errr okeyh pe kaitn ngn entri aku lak ni? sekeliling aku kebanyakan nya sume stdy bagai nak rak... n alhamdulillah dorg semua perform time exam... cume aku tertnyelah sejauh mane kita semua aplikasi pe yg kite belaja?so far yg aku lihat sebilangan kecil pelajar2 cemerlang.... dorg memang genius secare teori atau atas kertas exam tp apabila masuk praktikal seperti mengajar semula pe yg dorg phm mang mcm mendgr albert einstein ckp melayu la... erk? haa... mcm penah dgr je si albert einstein ckp melayu... hmmm pe yg aku cube nk sampaikan... elakkan diri ini dr belaja semata2 kerana exam... pe gune kita cemerlang dlm sijil,diploma,ijazah master mahupon Phd tp kalo kita xphm pe yg kite belajaq bukankah suatu kerugian??
 "tp kalo aku xcemerlang cmne nk kerja?"

haa... soklan2 cmnilah selalu ditanyer leh mmber2 aku.... tp korg renungkan balik result korg walopon secacat cela mane pon rezeki tuu ade jer di mana2... org xkn nmpk kelebihan korg dengan hanya melihat sijil jer... itu sbb ade interview session...
"tp bukannya aku leh tunjuk sgt bakat aku time interview tuu... "

haa spe kate x? leh jer... believe in yorself... tunjukkkan pade panel interview tuu walopon result korg tuu xde gempak sgt tp confident level n knowledge korg tentg ilmu2 yg korg dh belaja tuu sme jer level ngn budk2 yg dpt dean list...
"ceit senang la ko nk ckp tp nak buat payah kot?"

jangan lah ckp cmtuu...selagi lom temui jln kesesatan selagi tu kita harus terus mencuba... walopon kita face kegagalan bukan bermakna kita gagal selamanya.... itulah beza antara org belaja sbb exam dengan org yg belaja sbb nk ilmu...

lagi satu jgn rase mudah mengalah bila korg dah stdy smpai tido xlena makan xlalu tp end up result korg xseperti yg korg sangkakan.... jgn give up...aku pon penah gak rase cmtu...rase cm nk robohkan jer kampus rumah kedai tue...(kampus aku belaja sknk) err okeyh2 itu analogi jer igt mampu sgt tgn aku ni nk robohkan bangunn tue... haa.. so never give up n loose hope cube lagi...

gagal?cube lagi... gagal lagi?cube lagi... teruskan mencube n jgn berhenti mencube...

itulah die Usaha... insyaAllah akn temui juga kejayaan bezanya  sama ade kejayaan tue dtg dlm mase singkat ato panjang jer... aku jenis xpandang sgt result seseorang tp ofcos la tercabar bila tgk ade org skor lebih bek dr kita... tp aku akn tarik nafas n hembus pelan2 n renungkan semula pe tujuan aku belaja... aku sendiri pon xtau pe yg akan berlaku 2taun dr sknk... tp yg pasti pe yg aku wat hari ni akn menjadikan spe aku di mase hadapan... hehe... same jugak mcm korg.. so sama2lah kita rehatkan minda tuk renung2kan n selamat beramal...

p/s: jangan merendahkan diri kita walopon dikelilingi ngn org2 yg cemerlang... beza org yg cemerlang dengan tidak adelah akhlak... sejauh mane tinggi kita belaja kalo akhlak kita xjage pe gune ilmu setinggi gunung kita peroleh... end up hanya menjadi manusia tanpa adab...

2 comments:

Saiazuan said...

hmm penat aku bca entry ni..

self confidence is needed :)

p.s cuba pelbagaikan lagi cara ko menulis entry.. :)

eman said...

hehe...thx for the komen... i will take note...

macam2 iklan