ukhwah syabab

Thursday, September 29, 2011

Keyakinan VS Bongkak

minggu ni kelas aku penuh ngn citer2 melibatkan medical terminology, presentation n anythin to do wif exam...
maka bersawanglah blog ini tuk seketika.. hehe
hari ini aku jz nk cakap tentang keyakinan n kebongkakaan(err..tul ke aku eja ni.. -.-")
bila cakap sal keyakinan mestilah kita cakap tentang diri kita yg hebat (ye ke? )
xlah... tp keyakinan kita ni benda yg kita nk build tuk melawan sifat rendah diri..
yela... tp keyakinan mesti akn jumpa ngn kobongkaan...
xcaye?xcaya xper... nak gtau gak tuk korg caya...haha
yer korg tgklah mana2 drama bek melayu ka cina ka even barat pon mesti selalunya org jahat jumpa org bek... (oke pe kaitan lak ngn rendh diri n bongkak lak).. yelah... korg tgk selalu watak org jahat mesti bongkak takbur riak..papelah yg ade "ak" kt hujungnya...huhu.. n yg baik mesti innocent giler beb.. merendah diri... tp sbb punya keyakinan tinggi dia kalahkn watak jahat yg bongkak... oke fine tu sume kt dunia drama not real..oke back to real life story...hihihihi
kalo kt dunia lak kekdang uh kalo kita terlalu berkeyakinan tinggi.. kita kekdang xsedar kita sedang berbongkak ngn diri kita sendiri... kuasa keyakinan tinggi uh aku anggap cm kuasa power ranger.. (err...sbb aku minat sukati aku lah... lalalala~~) kalo salah gune kuase uh maka kite pon akn salah langkah...
nk bg nampak mudah kita try nilai diri kita..pernah xkekadang uh korg terlalu yakin smpai kn tidak ambil endah pendapat org lain(terasa aku -.-" )... kenapa benda uh belaku??? sbb kita terlalu yakin...
terlalu yakin itu tidak salah tp kekdang mendtgkn kebongkakaan yg akhirnya menyebabkan kita tersungkur kelembah takbur n riak...perrghhh sekali lg ayat nk sedap...
so kat sini nk pesankn kt diri sendiri n teman2 bahawa setinggi manepon anatomi n fisiologi badan kita... setinggi mana pangkat n darjat kita...
setinggi mana kuasa n pengaruh yg kita ade...
setinggi mana pon prestasi kita dlm peperiksaaan..
setinggi mana pon pencapaian yg kita capai....
ingatlah bahawa ade insan
lagi rendah pangkat n darjat dr kita..
lagi rendah kuasa n pengaruh dr kita..
lg rendah prestasi mereka berbanding kita
lagi rendah pencapaian mereka berbanding kita..
aku selalu letakkan dunia ini ibarat bulan purnama...
kekadang sabit kekadang separa kekadang terus gelap bila tiada pantulan cahaya..
org lak selalu kata dunia ini ibarat roda kekadang kita di atas kita dibawah...
so walau ape pon yg kita lakukan janganlah terlalu merendah diri tp jgn terlalu yakin diri kerna menyumbang kpd takbur n riak....
igtlah kita ni sama je di sisi Allah... sapelah kita ni hanya sekdar perantau shje di ats muka bumi ini tuk mencari hidayah tuhan...

6 comments:

Lelaki Ini said...

betul2!
kalau terlalu bongkak pun masalah..
terlalu merendah diri pun..
Ada mslh!

eman said...

lelaki ini> kan2.... sbb tue cara terbaik kita sederhana jer dlm pe jua tindakan kita..huhu...eneway pe kabo bro...leh tau nama bro spe?

Edy Fee said...

yeah ape ke pelik ejaan kebongkakkaan tu.haha ade kew...hehehe
hurmm yeah akhirnya satu jew..kita sama di sisi Allah...hamba-Nya

IMANSHAH said...

datang jenguk dan follow

eman said...

imanshah>selmat menjenguk

eman said...

edy>haha...lawak gak ko nie e...hehe

macam2 iklan