ukhwah syabab

Wednesday, October 13, 2010

DOA BUAT ADEKKU TERSAYANG....

salam,
tuk enrti kali ni.. aku ingin berkongsi ttg adek kesayanganku.. AHMAD SYAKIR ZUFAYRIN... baru berusia 6thun.. nakal tu biase r budak2... die ni manja ckit..ehmm...byk semenanya..aku jage die semenjak die dilahirkan.. aku dodoikan die ngn alunan suaraku yg xbape nk sedap nie.. zikir ngn lagu sbg penemannya... melihat die membesar seperti melihat anak sendiri membesar(walopon kawin pon lum!! hehehe).. kekdg kalo die over manja mmg r aku marah kekadang aku nasihat die walopon die maseh kecil tuk mengerti sebarang nasihat yang aku beri...

hari ni, adek kesayangn ku sedang terlantar di hospital.. die mmg sakit sejak kecil g... asma... tp itu bkn punca die masuk wat tuk kali ni.. die masuk wad gara2 pancreasnya bengkak n limpa die luka.. aku bersama ngn parent aku yg hantarnya ke hospital putrajaya tuk di check pe masalahnya kerna mulanya die mengadu kesakitan perut.. nk tau x kenapa die sakit perut? gara2 sepupu die yg usianya 6thun LEBIH TUA DR ADEKKU,, menumbuk die.. peeerrrggghhh.... abg mane yg xsakit hati bila tgk adek sendiri di perlakukan sedemikian rupa... kalo aku mampu aku igt nk make sure je bdk tu terperuk dlm sekolah henry gurney a.k.a penjara juvenil... mana tidaknya die tu dh beso tp nk lawan ngn budak kecik..aku nk maki pon tgk sbb sepupu... parent aku g r xleh kate pape sbb t takut hubungn silaturrahim tu putus... BIASE R KOMPEM R MAK DIE XPECAYA ANK DIE WAT CMTU... mak mane yg nk kate anak die jahat?tul x?aku pon malas nk komen byk... berbalik pade adekku...

otw nk ke hospital tu die asyik sakit je.. time tu aku dh syak dh mcm ade somethin wrong n die bkn sakit2 bese.. kalo tidak mak aku plan nk bwk esok..tp aku mintq mak aku bwk hari tu gak.. dh sampai hospital putrajaya...huhuhuhuh... punya lah ramai.. hari ahad patut r ramai owg... klinik kesihatan pon keje ikut office hour... so terpaksa r hospital bertindak sbg klinik at the same time...
mula2 time nk masuk hospital adek ku tu dh muntah2 da..masuk tuk mendaftar pon dh xlarat nk bangun..aku mcm sedih pon ade sbb aku xmmpu nk wat pape.. masuk jumpa doc punyalah byk test die kene wat dr x-ray ke amek darah... end up kene thn masuk wad..mlm tu doc xtau g npe ngn die..so doc hanya leh bg pain killer tuk die thn dlm tempoh mlm tu.. sbb adek aku kalo nk kene scan die ade asma so kene cover die punya alergy dlm tempon 24hours dulu.. esoknya ketika aku baru abis lecture..akak ku kol bgtau bahwa adekku mengalami bengkak pada pancreas n limpanya luka.. aku dh mcm tergamam sbb sblum berita ni smpai aku diberitau adekku xperlu dibedah so bg aku tu kira biter gembiralah..tp bila diberitau bhw result ct scan yg baru di amek menunjukkan pancreas die bengkak n limpa die luka wat aku ase bertambah2 marah ngn budak yg wat adkku cmtu.. mmg aku akui aku bkn r manusia yg berani mmpu bertentang mata ngn mak BDK YG MERUPAKAN SEPUPU AKU TU..meluahkan rase benci aku akan perbuatan buruk yg anak die wat kt adekku.. 

so aku hanya leh bersuara dlm nie.. lagipon mak aku ajar persaudaraan tu penting..mmg aku pon setuju tp benda cmni?lgpon mak aku penah bgtau sblum ni pon bdk tu pernah wat hal n parent die kene g sekolah.. tp sekali lg parent die xpecaya anak die bersalah... MAK CIK,MAK CIK NK TUNGGU ADE BUDAK MATI KENE TUMBUK NGN ANAK MAK CIK BR MAKCIK NK SEDAR KA?? !!!!!!!... KALO BKN MENDIDIK DR KECIL NK TUNGGU BILA?NK TUNGGU BDK TU DH BESO PANJANG N DH MAMPU LEKATKAN TGNNYA KT MUKA MAK CIK KA??? BR MAK CIK NK BANGKIT KATE PE YG ANK MAK CIK TU WAT SALAH!!!! percayalah,time tu mak cik menangis air mata darah sekali pon xde guna..so tolonglah bentuk semula didikan ank mak cik tu.. lupekan r segala sengketa dlm rumah tangga mak cik tu kerna benda tu lah yg wat anak2 makcik ade masalah jiwa... saya bukan nk berbangga ngn pe yg mak saya didik... sya pon manusia yg byk melakukan salah.. ingtlah dendam kesumat hanya leh wat derita je..udh2lah gaduh ngn madu n sematkan demdam dlm diri ank2 mak cik.. hanya akn menambhkan onar je dlm sebuah institusi keluarga... HAL NI SAYA HIGHLIGHT TUK SEMUA MAKCIK2 YG BERMADU DI DUNIA NIE N XREDHA SUAMI KALIAN KAWIN DUA TIGA MAHUPON EMPAT... benda kalo dh jadi mak cik2 wat pe pon xkn jadi.. jgnlah menyimpan dendam n then suh ank2 membenci bapak ngn madu die...issshhhh.... nk kate bodoh t marah tp tu r realiti yg berlaku dlm kehidupan manusia sknk... asyik simpan dendam jew...huhuhuhuhu.. sye pernah dgr citer ade peringkat dimana seorg suami tu ngn niat nk membaikkan hubungn antara sesama bini, bwk ank kecil bini kedua ke rumah bini petama.. ketika sdg mandi,ank kecil tu dilemaskan oleh ank2 bini pertama yg disimpankan dendam terhdp keluarga bdk kecil ni..nasib bek si bapa sedar ngn cepat kalo dok mungkin dh mati dh bdk tu..tu antare kisah ttg dendam yg berlaku bila masing2 xmeredhai kehidupan masing2.. walopon kes sebegini agak terpencil tp realiti nya wujud di kalangn kita... okey r malas r nk komen g wat menyampah je..

berikutan lantar di hospital,semlm aku mendpt biter bhw adekku kene thn kesakitan sbb doc xnk die asyik diberi pain killer... aku yakin mak aku kt cne pon mesti sedey nk kene thn tgk ank merengek kesakitan yg hanya adekku saje yg paham..huhuhuh...
aku memohon jasa bek rakan2 yg membace entri hari ni, doakanlah mge adekku bertambah bek n bertambh sehat.. ya Allah ya Tuhanku kasihanilah adekku yg maseh kecil ni..mudah2han die akan cepat sembuh.. amin...


*PADE ADEK BERADIKKU YG LEN AKU CYG KOWG GAK..JGN JELES YE..
*mintq maaf pade mana2 pihak yg tersa hati, ikhlas dr hati insan bernama SYABAB..
*tabik spring tuk hospital putrajaya yg maseh leh tahan ngn pelbagai karenah pesakit

3 comments:

hentakbelipat said...

pehhh..ape dasyat sgt sepupu kau tuh..aku p tnpang doa lah bro ok?patut settle dgn bijak lah hal ni sperti ajk supuku kau blakang rumah lalu libas gn paip besi kat perut 2-3 das ke. camne?

eman said...

hahahahhaha...bgus gak idea tu...tp aku duk lot atuk aku...so mostly adek beradik bapak aku tinggal dlm tanah yg sama... kg aku nk settle care tu ade gak yg panas t...hu3

extravaganza said...

luv u r..blog xleh bla..SOKONG!!!!!!!!!!!!!hahahaha

macam2 iklan