ukhwah syabab

Monday, January 23, 2012

syabab n SOPA

salam syabeebs...
as u knoe rasenye dh kecoh kt fb...
one by one website yg menyediakan kemudahan tuk mendowload movie
bakal disekat satu demi satu ..
kenapa?ini disebabkan oleh SOPA...


a.k.a "stop online piracy act"

akta ni akan sekat website yg ada hakmilik company mcm nk sekat cetak rompak lah
kalo lulus undang2 tuh (n if im not mistaken da lulus kot)
sesape yg upload kat internet gamba,video yg ada hakmilik company akan didakwa
contohnya kalo syabeebs upload gamba produk nestle

tanpa keizinan company uh boleh kena tangkap sbb mencabuli hakmilik syarikat tuh..
  • haa scary kan?huhu...
n btw a lot of peeps yg xsuka sal ni..
sbb menyekat kebebasan internet..
dan website2 terkenal konpem2 la kena tutup
mcm google n wikipedia..

fyi youtube pon leh kene tutup... kenapa?
perasan x bape byk youtuber yg menyanyi lagu milik music company?haa walopun tuk fun2 je tp itu dah langgar hak milik company...huhu 

pernah x kalo korg bukak youtube tetiber ade benda cm  ni..
die tulis "im sorry currently this video are not available in your country"
cmnilah cara die nak sekat video dr tersebar...
maka pasni intenet is never a good things...
kalo nk layan movie sama ade kene g tgk wayang atopun beli dvd atopun tgk jelah pe yg ade kt tv....
huhuhu....



p/s: bila tgk camne kemampuan intenet ni leh disekat oleh dunia wat syabab rase wahhh selama ni kita dilihat oleh kaca mata spy2... terase cm wanted la...hoho

4 comments:

W@WA said...

Betol boleh ajar??? hmm.. actually maksud aku bila aku leh tau perasaan org len, apa yg org len fikir then kalau ada pape yg aku wat dorg x suka ke, tp dorg xleh nk gtau so aku leh tau then dgn sendirinya aku leh avoid bnd tu. tp cam menakutkan plak dngr ayat syabab 2.. heee~~"^.^

Edy Fee said...

lpas ni kne lebih hati2 nak upload pic...tq info yea

ubaidillah zulkefli said...

hebat gile org yg block2 tuh ek..

Hanie Dew said...

fuhh...xde gunanya da la internet. serba serbi kene ada kelulusan. baik block je internet terus.

well pas baca segala yg berkaitan SOPA ni.nampk cam kita balik ke basic. WORLD WITHOUT THE INTERNET. hahahahha.....

macam2 iklan