ukhwah syabab

Tuesday, October 18, 2011

Insomnia & kurang tidur : Mitos VS Fakta

entri hari ni tuk saiazuan sbb aku ade kate kt die nk wat entri sal benda ni..so kene highlight name die..hehe
oke sesape pernah atau sedang menjadi pelajar mesti ade masalah cmni kan2?? haa...


aku rase la entri hari ni panjng kot..tp ilmu tuk dikongsi xsalahkn nk panjng2..hihihi
orite, sebelum tue kite sume kene tau kekurangan tidur leh menyebabkan immune sistem badan kite jadi lemah n sistem pertahanan tuk lawan penyakit menjadi kurang aktif... korg pasan x selalunye org2 yg kurang tidur ni mudah kene penyakit? haachimm... terase aku..
Selain tu jugak kite semua kene tau kekurangan tidur mampu menyebabkan pening kepala n keberangkalian tuk mengalami masalah mudah lupe tue tinggi... ehmm patut la aku xleh nk perform exam2 sem ni...hehe
dalam keadaan yg lebih kronik, leh menyebabkan kite mengalami masalah gangguan autonomi (autonomic disorder) yg mane leh mengganggu system digestive,system peredaran darah n masalah sexual hormone yg mane leh menjurus kpd masalah jantung n masalah stomach... haa... kronik x kronik apabila kite kurg tidur?...huhu... oke2 dibawah ni aku senaraikan beberapa fakta vs mitos tentang Insomnia or masalah Kurang Tidur..

1. BERSUKAN MAMPU MENGATASI MASALAH TIDUR
Fakta. sukan selalu adelah care terbaik tuk membantu masalah kurang tidur tapi janganlah smpai lewat mlm pon nk bersukan gak.Fyi sukan yg berat leh wat kite lebih alert.. leh meningkatkan suhu dalam badan yg leh kekal dalam suhu tersebut tuk tempoh 6jam. sbb itulah kite leh sukan tp xdigalakkan tempoh bersukan dengan tidur tuu dalam jarak dekat..xphm e?err cmnie.. kalo korg bajet tidur kul 11mlm... bajetkan mase tuk habiskan mase bersukan korg 2-3jam sebelum kul 11mlm...

2. KITA BOLEH COVER TIDUR KITA
Mitos. haa benda ni selalu sgt berlaku... cth time hari minggu kite hanya tidur 4jam jer sbb keje punya pasai las2 time weekend ato hari minggu tuk cover tidor tuu kite melantak tidur smpai 10jam... kononnyer nk cover hutang2 tidur... tp mane boleh cmtuu... kalo kita wat cmni secare tidak langsung kite sedang mengubah kitaran tidur kita...aktivit cmni hanya membuatkan kita bertambah menjadi2 tuk kurang tidur...huhu.. so the best way is kite kenelah back to sleep yg betul iaitu 6-8jam tidur yg mencukupi...

3. INSOMNIA AFFECTED LAKI PEREMPUAN SAMA JERR..
mitos. hakikatnyer insomnia berlaku pade perempuan 2kali ganda lebih kerap berbanding lelaki... haa terkejut ka?? siyes... ini kerana perempuan mempunyai tidur yg lebih unik kerana faktor seperti kitaran haid, stress level dikalangan pompuan bese la emosi dorg kn len ckit.. dan bayk lagi faktor2 len yg memainkan peranan mcm biological age.... korg google2 lah t e...

banyak lagi tp aku suke yg 3 ni...sbb? aku terase .... err yg ketiga tu sje nk kate lelaki untung ckit...hehe selain tuu tiga3 ni menarik tuk dikongsi kerana ni realitinyer yg berlaku kt student2 cm aku... korg nk tgk yg len ka?? korg boleh klik di sini....
versi english
versi indon (sbb aku xjumpa versi melayu... )

ni pulak tips tp versi english....hehe


Tips for Sleeping Smart
§ Establish a regular bed and wake time
§ Avoid nicotine altogether and avoid caffeine close to bedtime
§ Avoid alcohol
§ Exercise regularly (but complete the workout at least 3 hours before bedtime)
§ Establish a consistent relaxing “wind-down” bedtime routine
§ Create a sleep-conducive environment that is dark, quiet and comfortable
Discuss the appropriate way to take any sleep aid with a healthcare professional


pasni kite semua kenelah jaga elok2 kitaran tidur... lupe lak nk mentionkalau korg ade masalah tuk tidur rajin2kan diri jumpa doktor... walopon ubat tidur tue bagus kalo boleh jadikanlah ia sbg solusi terakhir... oke?renung2kan n selamat beramal

p/s: tidur aku sgt2 terganggu sbb jadual belaja yg menentu...huhu



5 comments:

Saiazuan said...

thanks bro.. aku memang probs nk tdo ble da blk blaja ni.. tp Alhamdulillah xde masalah bgn tdo.. so subuh aku tu insyaAllah tak burn lagi la.. :D

@reltzsensei said...

klu nk kekal cergas dan awet muda pastikan tido 8 jam sehari..^_^

Anonymous said...

Your point is valueble for me. Thanks!

My blog:
rachat credit immobilier et rachat de credit proprietaire

Addin said...

nice info ! :D amat berguna untuk addin.

armouris said...

lagi info tentang kurang tidur di SIHAT SELALU - Kanser Angkara Kurang Tidur

macam2 iklan