ukhwah syabab

Saturday, October 29, 2011

Denggi dan sup ketam

salam semuanya.. hari ini nak kongsi info kesihatan... dgr yg sal JUE kene denggi so nak share la sal denggi ni...so hanie hopefully ni leh membantu....
benda basic yg semua org kene alert 
#selalunye pesakit denggi demam dia leh mencecah suhu sehingga 41°C.. demam tue kemungkinan xsurut lepas 3hari...
#pastu myalgia ataupain muscle pain aka sakit otot terutama kat bahagian tulang belakang dan bahagian abdominal... kekadang pesakit denggi akan rase macam penin,lesu dan nak muntah.. 
for more info korg tanye Mr.google... sukanyer syabab mintak korg google...hehe


fyi pesakit denggi ni akan dipantau kandungn platelet... kenapa dan mengapa?ade kaitan ngn immune sistem yg kalo syabab ajaq immunolgy kt dlm blog nie konpem korg xkan paham byk sgt medical terminology kuar t..haha...
kalo xsilap so far denggi xde ubat so pe yg pengamal perubatan buat adelah lebih kpd comfort patient..cth kalo demam kasi paracetemol.. kalo pesakit kurang air garam dalam badan pengamal perubatan akan masukkan air... dan begitulah procedures sehingga pesakit tue tul2 sembuh.. plus dorg akan suggest tuk minum minuman yg menambah tenaga seperti air isotonik mcm 100plus... tp usually benda nie takes time.. 


setahun yg lalu sebelum seorang shbt syabb ni fly ke jordan wat perubatan die pernah kene denggi... so syabab pernah la jage die dalam satu malam... disebabkan kandungan platelet die makin turun syabab suggest kt parent die tuk try alternatif medicine... 


Jz for info... pengamal perubatan moden setau syabab xleh suggest benda yg lom pasti secara saintifik.. kiranye diorg ikot procedures... so itu yg dorg kene buat so dont blame them... they jz folo the rules.. well time tuu lak syabab bukanlah pengamal perubatan (even sknk pon xagi..hehe) so suggest kt parent dorg sbb cara prubatan moden xberkesan.. disebabkan sebelum nie pon syabab dah pernah take care pesakit denggi (my beloved mom) so syabab suggest tuk minom sup ketam... walopun xde bukti secara saintifik tp byk kes denggi guna cara cmni n alhamdulillah berkesan... but time syabab suggest tuu syabab xmenjanjikan pape cume memberi cadangan agar try lgpon xsalah kita berusaha... so syabab menggunakan khidmat my mom yg sgt2 excelllent dlm bidang masakn tuk masakkn sup ketam... 


jz to be remind sup ketam bukanlah penawar denggi tapi hanya membantu menaikkan platelet dalam darah... ini adelah statement syabab bukan dr mane2 doktor bertauliah so please jgn saman syabab... syabab ckp cmtu sbb xde lg bukti saintifik... tp syabab rase mungkin ade kandungan dalam sup ketam tue yg membuatkan platelet dalam darah tuu memberikan respon yg sgt bagus... ehmm mesti menarik so sespe nk wat research be my guest cari saintifik tentang nie...hahaha...


btw sesapa yg pernah kene denggi,pernah ade kengkawan ato family kene denggi... pernah xkorg try guna sup ketam?so mcmne berkesan x?jz nk mention denggi ngn denggi berdarah tuu sgt beza... sila tanya miss wikipedia pulak cmne... 


eh lupe pulak pe yg jdkan shbt syabb tue...? kalo da leh fly ke Jordan mksdnyer die selamat la..alhamdulilah minom sup ketam tue menaikkan platelet dalam darah dia n siyesly die xnk minom sup ketam tue katenyer masam la ape lah so syabab dengan mak die kene la push die minom las2 haaa oke daa.... 
sekdar perkongsian tentang sup ketam dan denggi... so kalo korg disuspect denggi bykkan minom air masak... minom air isotonik... n byk2kan berdoa... insyaAllah semuanya akan pulih... so disini syabab sediakan beberapa link tuk korg tgk tentang denggi dan sup ketam....


effect of soup ketam to dengue patient
alternatif medicine to treat dengue


p/s: shbt syabab yg kene denggi tu pon xcaya tentang perubatan tradisional bukan sbb tahyol tapi belom ade saintifik proven... well he have karakter as doktor so he jz folo the rule n procedures... so i dont blame him...hehe

10 comments:

BlueiceButterfly said...

~pernah dengar pasal nie..:)
tak slah mencuba

Ain Atika Zailani said...

hmm kawan i pun kene denggi hari tu..nasib baik tak serius...

aleen aiden said...

woahh mintaklah dijauhkan daripada kene denggi nih,dan penyakit2 lain jugak.bunyik mcm creepy!hu3

syabab said...

blueicebutterfly>yup xsalah mencuba...usually if the modern medicine didnt work we can use alternatif medicine as long as it will not make the disease worse...

ainatikazailani>alhamdulillah xsiyes... tp kene jge loklok...huhu

aleen>boleh elak makesure rumah xde tempat2 bertakung... spray umh sampai nyamuk xleh msuk....hihi.. plus makan lah makanan yg leh menguatkan antibodi..

cik pha said...

y bab minum air masak tu aku sokong weh,sebab air masak ni air y wajib kita minum setiap hari

Pocket said...

pas ni kita buat restoran sup ketam..
kalau nampak ada customer yg ulang tiga pat kali seminggu tu, dengi lah tu:)

or simply sup kita sedap sangat :)

Hanie_Dew said...

semalam mak jue dah buat sup ketam. jadinya sup tu terlebih masin sbb mak dia ingat jue xdpt rasa jd letak garam byk. actually aku pun xtau the exact steps nak buat sup ketam tu. men boh je soh mak dia buat.

hari ni bacaan patlet jue teruk. sok kene ambik darah lagi. mcm akan kene admitted je.

syabab said...

cik pha>yup air masak mang selau kene minum penting tuk hilangkan dahaga...

pocket>kalo gitu jom kita bukak kedai makan sama2..hahaha... nth menjadi ke dak...

hanie_dew> kt dlm intenet banyak cara2 nk wat sup ketam tuuu.. try google.. kene admitted tu oke gak senang nk dipantau oleh doktor... plus kalo mcm jue xjaga makan mesti badan die makin lemah so kalo duk hospitl at least under pengawasan doktor...which is better... never give up kami sume doakan jue cepat sembuh.. :)

Hanie_Dew said...

dah call dia td soh minum 100pluas byk2. dia pulak susah nak minum air bergas. jd aku ajar dia buang gas tu dulu. siang mmg ok. bila maghrib je mula la berubah. aku ckp td da mcm bertukar vampire dah. siang lain malam lain.

W@WA said...

penah gak dngar sal ni. hmm.... dulu ada junior aku meninggal sbb denggi berdarah x sempat jumpe parents die.. kesian... :(

macam2 iklan