ukhwah syabab

Tuesday, February 21, 2012

syabab dan hadiah

assalamualaikum n selamat petang syabeebs..
its been a while since my love confession nye entri....huhu (masih blushing kantoi ngn mmber kampus.. -.-" )
syabab rajin bw cuma xselalu nk drop comment ade malas2 ckit..hehe... soe bebanyak...
entri lak xtau nk update pe tuu yg keep buffering je idea ni...
syabeebs...
korg igt x pengalaman2 time kecik2 lu? time sekolah rendah?
sejak kebelakangn ni syabab asyik teringat citer2 dulu je mcm br berlaku semlm lak...
teringatlak kisah pahit manis time sekolah agama dulu....
sekolah rendah tp xigt darjah bape...
time uh kelas wat jamuan... pade mase same wat aktiviti tukar2 hadiah....

btw bab2 hadiah ni beselah pompuan paling semangat...
kita yg laki ni xnk benanya tp ego kene jaga so layan jelah..hehe
tapi syabab xtau lak nk beli pe...
sbb xpernah kasi hadiah...
dulu2 g sekolah 60sen je belanja...
itupon rase2nyer cukup2 makan je...
tapi sknk budk2 lg best smpai 10hinggit g sekolah xtau beli pe..
adehh back to the topic...
bila duit belanja takat cmtu nk mintak lebih kt makayah..
ehmm memang xkn dapat lah....
rasenyer ayat2 standard zmn syabab lu..
"igt ni kilang cop duit ape?"
so berbekalkan duit yg xseberapa ni syabab pon berfikirlah secara kreatif tuk beli hadiah...
hmmm....


mcm syabab ckp syabab ni manalah tahu hadiah uh cmne...
so syabab pegilah beli stationary mcm pensil pemadam n buku latihan....
balik2 umah lupelak nk beli pembalut hadiah...
so guna kreativti tuk balut stationary uh dengan helaian buku2...

kalo tgk cmne syabab balut uh memang xnmpk cm hadiah la..
err beselah budk2 br belaja cara nk membalut..huhu...
tibalah hari esok jamuan kelas uh...
sebelum mula semua hadiah kene letak depan...
syabab cm agak terkejut lah...
hadiah suma warna warni balut hadiah syabab nyer je yg len...
time uh ngn muka selamba je letak jelah kt atas meja uh...
tertiber....


perrghh time uh mahu sahaja berkaca mata syabab...
beselah zaman budak2...
syabab time uh pon pasan daa dorg beli grand2 nya hadiah...
jam tangan la... jam loceng lah... muzik kotak la...
memang syabab nya xleh nk lawan la...huhu
dengan membawa hati yg pilu ni syabab pon bawak lah hadiah uh jauh2...
jamuan still jalan cm besa...
syabab kalo sedih telan jer makanan smpai hilang sedih...
itu jalan terbaik...hehe
tapi tetiber ade member syabab sapa...

die nak tuka hadiah ngn syabab lak...time uh syabab cm blur lah...
siyes makanan sedap pon terase pahit lak time uh...hehe
tp asenyer syabab xdelah nangis cmtu.. tu sekdar effect berlebihan e...haha...
dia kata kt syabab hadiah uh xkisah dlm bentuk apa2 pon...
sebenarnya berapa harga hadiah uh xpenting..
tp yg penting keikhlasan kita tuk memberikan hadiah...
syabab lak ase serba salah time uh nk kasi dia hadiah yg syabab balut sendiri...
las2 kasi jelah n dia kasi hadiah yg die dpt hasil tukar2 hadiah ngn mmber2 lain...
iaitu..... errr siyesly syabab xigt lak die kasi per...adeh....
xkisah lah hadiah pe die kasi time uh yg penting motif penceritaan ni...
kekdang manusia menilai pemberian org lain berdasarkan darjat n nilai mata wang...
tapi tanpa disedari nilai keikhlasan uh di tolak tepi...
time uh syabab kecik lg uh kengkawan dh tahu demand nk hadiah yg mewah2...
pe tah lg org2 yg dh beso panjang?renung2kan n selamat beramal....

p/s:  nk hidup senang memang perlukan duit tp nk kehidupan yg tenang belum tentu kemewahan leh isi kekosongn dalam hati...

9 comments:

W@WA said...

malu terkantoi.. hehe.. lek la.. bese la tu setiap manusia ada hati dan perasaan, fitrah semulajadi manusia. BTW sedihnya dengar citer ko ni.. huhu.. mmg la time sekolah rndah dulu giler miskin kot.. belanja 50sen je. lau da abes 50sen 2 nk mintak duit ngan mak ayah lg even 20sen pun ketar lutut.. ^^

Edy Fee said...

wah sempoi lukisan..takpe..idea dah ade...lama2 ok la tu
hurmmm dh lama tak buat m,cm ni
last time darjah 6 main tukar2 hadiah ni.hehe tetiba teringat zaman sek dlu..takpe
2 minggu lagi edy dh kne masuk sekolah 1 minggu.eheheh wee

Hanie Dew said...

duit sikit pening sebab tak cukup, duit banyak pun lagi pening sebab hidup tak tenang, harta belambak, kene byar jugak insurance sana sini.

kawan kawan syabab tu deman betul. kecik kecik lagi dah pandai nak mewah mewah. tsk tsk tsk

Asrul "iLham" Sany said...

Yg penting ikhlas bg kannn... :-)

faradiyana mutussin said...

wah..bgusnya kwan tue kn?? tpi kalw zman skg nk cri kwan yng ikhlas mcm tue,pnyala pyah..ish3..

syabab said...

wawa> sedih ka?leh la layan citer2 sedih pasni..hehe tauxpo tp zmn dulu bukan sbb kita miskin tp sbb harga brg sgt2 murah...donat 20sen... nasi lemak 50sen.. syabab selalu duit 50sen beli nasi lemak 50sen... air telan water cooler je..huhu..kalo beli air 20sen xleh mkn lak..aiyoo..


edy>guc luck edy semoga jd cikgu yg bek2..hihihi


AIs>a'ah... tp xsume org phm...huhu


hanie>pe leh wat da mang dunia cmtu sis...kita xleh nk wat pe...huhu

faradiyana>a'ah kawan cmtu mang payah nk cr tp kt sini syabab lebih tekankan isu duit... err yg sal kawan2 uh ahh t syabab wat entri..hehe

Jue said...

wah aku sedih bc entry ko beb sbb td g blog Gen2 merah br pas bc psl layanan x sama rata sstgh cikgu kpd anak murid wuwu
aku phm pe ko rs. dulu aunty aku pnah cite ade sorg bdk bg dia rebung time hari guru sbb x mampu nak belikan hadiah jd dia soh mak dia msk utan cr rebung
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Uchi kay-f @hmad said...

hai..ape khbr wahai lelaki yg masih belajar?


psst,pesal hang tuakr link url blog? ade sttu yg terjadi?

tiada mengapa..harap dikau baek2 saje..

Finaz Jaafar said...

kalau kite kan, kite on je owg bg ape pun..tanda ingtan kot..
takyah nk demand sgt la kan..wee~

macam2 iklan